«Να ανακτήσει η Ευρώπη τον ηγετικό της ρόλο στη βιομηχανία» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (Εσωτερική Αγορά και Βιομηχανία), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Οι κύριες θεματικές ενότητες της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν τον κανονισμό για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές των ΜμΕ, την ετήσια έκθεση για την Ενιαία Αγορά και την Ανταγωνιστικότητα για το 2024 καθώς και το μέλλον της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ συζητήθηκαν και άλλες νομοθετικές προτάσεις.
Ο κ. Σκρέκας σχολίασε την ετήσια Έκθεση της Ενιαίας Αγοράς και Ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούν όλες οι χώρες, ώστε η Ευρώπη να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη βιομηχανία στον παγκόσμιο χάρτη. Μίλησε και για την Πράσινη Συμφωνία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε να δεκαπλασιάσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα σε λίγα χρόνια.
Αναφορικά με τη ναυτική βιομηχανία, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τα ελληνικά πλοία αντιπροσωπεύουν το 60% του στόλου της Ευρώπης. Είπε, ακόμα, ότι η ελληνική ναυτιλία όχι μόνο ακμάζει, αλλά έχει και σημαντική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ενώ η χώρα μας είναι πρωτοπόρα και στην απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην τουριστική βιομηχανία, σημείωσε ότι πρέπει να διατηρήσει την προτεραιότητα που κατέχει στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ. Τόνισε πως πρέπει ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της μέσω της αξιοποίησης του ψηφιακού περιβάλλοντος, χρηματοδοτικών εργαλείων, δράσεων και στρατηγικών στη βάση της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της Ευρώπης.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στην αξία των κρατικών ενισχύσεων προς τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες αδυναμίες της αγοράς και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους. «Πιστεύουμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να επεκταθούν σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη στρατηγική αυτονομία, όπως η εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών, η αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγεία», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, αναφερόμενος στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων και η ενθάρρυνση της βιομηχανικής παραγωγής τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε ακόμη
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023
Ignacio Zunzunegui (Revolut): Πώς «σπάσαμε» το φράγμα του 1 εκατ. πελατών στην Ελλάδα
EKT: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια – Τι αναφέρει για τη μείωσή τους και τον πληθωρισμό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ