Σειρά επαφών, κυρίως με τους σκληροπυρηνικούς, είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο του «μαραθώνιου» διαλείμματος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, η οποία διέκοψε τις εργασίες περίπου στις επτά το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), μέχρι τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) οπότε ξεκίνησε το δείπνο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου είχε συζήτηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε καθώς και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.
During the break at #EUCO @eucopresident meets with Dutch PM @MinPres pic.twitter.com/4XBIY2PXno
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 17, 2020
Meeting with Hungarian PM Viktor Orbán during break at #EUCO before plenary dinner resumes with #EU27 leaders pic.twitter.com/9yKpPNwO03
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 17, 2020
Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι με τους οποίους συναντήθηκε καθώς ο Σάρλ Μισέλ συμμετείχε σε τραπέζι συζήτησης με με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν.
Following #EUCO plenary @eucopresident discusses with Chancellor Merkel and President @EmmanuelMacron together with Commission President @vonderleyen pic.twitter.com/uSuNjz7elB
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 17, 2020
Κόντε: Μη εφαρμόσιμη η πρόταση Ρούτε
Σύμφωνα με μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρουτε.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.
Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.