search icon

Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό

Το κενό που αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κοινοτικό προϋπολογισμό πυροδοτεί την «πιο δύσκολη διαπραγμάτευση της ιστορίας» - Η απόσταση μεταξύ των χωρών μελών δείχνουν αγεφύρωτες 

Πλήρες αδιέξοδο καταγράφεται στις Βρυξέλλες στη διαπραγμάτευση για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

Οι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν ως προς το ποιος θα καλύψει την τρύπα των 60-75 δισεκατομμυρίων που θα αφήσει η Βρετανία με την αποχώρησή της από την ΕΕστον επταετή προϋπολογισμό του ενός τρισ. 

Το κλίμα μετέφερε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν κατά την είσοδο της στο κτήριο σήμερα. «Είμαι διατεθειμένη να μείνω και να παραμείνω ολόλκηρο το Σαββατοκύριακο», είπε. Αλλά εκτίμησε ότι πιθανώς θα χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής.

Επαφές, χωρίς σημείο επαφής

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας σε διμερείς επαφές με τους ηγέτες.

Δεν τις είχε ολοκληρώσει ως το πρωί της Παρασκευής. 

Η έναρξη της ολομέλεια της συνόδου που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, παρατάθηκε για τις 11, για τις 12, και στη συνέχεια «μέχρι νεωτέρας»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις διμερείς επαφές ζητά από όλες τις χώρες να υποχωρήσουν προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Οι χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερα ποσά από όσα λαμβάνουν από την ΕΕ καλούνται να πληρώσουν περισσότερα, ενώ οι χώρες που λαμβάνουν κοινοτικές επιχορηγήσεις μεγαλύτερες από τις εισφορές τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό – όπως η Ελλάδα – καλούνται να περιορίσουν τις δαπάνες τους. 

Το βασικό εμπόδιο είναι το μέτωπο της Γερμανίας, Ολλανδίας, Δανίας, Σουηδίας και Αυστρίας. Αυτές οι χώρες -που έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό – επιθυμούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επιστροφές που λαμβάνουν (6,4 δισ. ευρώ το 2020) από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

Ιδέες που μείνανε ιδέες

Ο Μισέλ είχε προτείνει μείωση των επιστροφών για εξοικονόμηση πόρων.  Η Γαλλία ζήτησε να μην υπάρχουν καθόλου επιστροφές.

Η αντίσταση των πέντε όμως παραμένει άκαμπτη. Η Άγκελα Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ χωρών που εισφέρουν και χωρών που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Κομισιόν ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις προτείνοντας ένα προϋπολογισμό επταετίας ύψους 1,09 τρισεκατομμυρίων, ποσό που αντιπροσωπεύει το 1,074% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ωστόσο και σε αυτό υπήρξε αντίδραση από τους πέντε: ζητούν και τυπικά να μην ξεπεραστεί το όριο του 1% του ΑΕΠ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ένα ποσό που θεωρείται ανεπαρκές για σημαντικές παρεμβάσεις.

Η πρωθυπουργός του Βελγίου είπε ότι το μέτωπο των «σφιχτών» κάνει τις συζητήσεις πιο δύσκολες από ότι χρειάζεται. Οι ίδιοι φαίνεται να απολαμβάνουν το συντονισμό τους:

Μια άλλη ιδέα που ο Σαρλ Μισέλ έβαλε στο τραπέζι κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με έξτρα προίκα 500 δισεκατομμυρίων για επενδυτικούς σκοπούς.

Η ιδέα καταρρίφθηκε από τη Μέρκελ η οποία είπε ότι ο οργανισμός δεν εποπτεύεται επαρκώς. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε πως εκτός αν μερικές χώρες παραιτηθούν από τις ακραία «σφιχτές τους θέσεις» μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό «απέχει ακόμα πολύ μακριά»

Το διακύβευμα

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι περαιτέρω καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη βασικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Η αποχώρηση της Βρετανίας έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε μια περίοδο που η ΕΕ χρειάζεται να δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά από ποτέ για τους στόχους της αλλαγής κλίματος, της στήριξης των φτωχών περιφερειών και της συνέχισης της επιδότησης των αγροτών. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να εκτροχιαστεί λόγω Brexit.

“Θα πρέπει να λάβουμε υπόψην την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά θα ήταν ανεπίτρεπτο για την Ευρώπη να αντιδράσει στην αποχώρηση της Βρετανίας μειώνοντας τα μέσα και τις δυνατότητές της”, είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν. 

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα. Πολλές κυβερνήσεις ζητούν από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού συμβουλίου μια νέα προσέγγιση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις ως «τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις της ιστορίας». 

Ο ομόλογος του του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ είπε πως οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν μια απίθανη πρόκληση: μια αυξανόμενη λίστα ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων με μια συρρικνούμενη δεξαμενή πόρων από τον προϋπολογισμό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είπε πως “δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα με λιγότερα” 

Exit mobile version