Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα Πέμπτη 6/3 στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν δύο κρίσιμα ζητήματα: την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν με τις αφίξεις των ηγετών στις 11:30, ενώ η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 12:30. Μετά το πέρας των συζητήσεων, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Η στρατηγική για την άμυνα της ΕΕ
Η ΕΕ εστιάζει στη βελτίωση της αμυντικής της ικανότητας, με στόχο μεγαλύτερη αυτονομία και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τους ηγέτες, προαναγγέλλοντας το σχέδιο για τον «επανεξοπλισμό της Ευρώπης». Το Συμβούλιο θα συζητήσει τη δυνατότητα ευέλικτης χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας και την επιτάχυνση της στρατιωτικής παραγωγής, καθώς και τη «Λευκή Βίβλο» που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα.
Η ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Ουκρανία
Η συζήτηση για την Ουκρανία θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική και οικονομική στήριξη της χώρας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να καθορίσουν το επίπεδο εμπλοκής τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, με κάποιες χώρες να εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμες για στρατιωτική δράση.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενδέχεται να παραστεί αυτοπροσώπως στη Σύνοδο ή να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους εταίρους εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία, για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Οι διαφωνίες και ο ρόλος των ΗΠΑ
Η Σύνοδος θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, θα επιδιώξει να βρεθεί κοινός τόπος, παρά τις διαφωνίες.
Παράλληλα, οι ευρωατλαντικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο, με την ΕΕ -όπως γράφτηκε πιο πάνω- να επιδιώκει μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία, χωρίς όμως να απομακρύνεται από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η ιταλική κυβέρνηση έχει προτείνει τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, με την ΕΕ να εμφανίζεται θετική, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή.
Οι θέσεις της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα της Ουκρανίας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τονίζει ότι καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον της δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισχυρής και αυτόνομης αμυντικής πολιτικής, η οποία θα είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με προγραμματισμένη χρηματοδότηση 30,6 δισ. ευρώ το 2025. Στο στρατιωτικό σκέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας, την προμήθεια πυρομαχικών και την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η «Λευκή Βίβλος» που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα θέσει τις βάσεις για μια πιο αποτελεσματική στρατηγική, περιλαμβάνοντας προτεραιότητες όπως:
– Αντιαεροπορική και πυραυλική άμυνα
– Παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων
– Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής προστασίας
– Κυβερνοάμυνα και τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της άμυνας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα συμβάλει στη διατλαντική ασφάλεια και στην καλύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Τα κράτη-μέλη καλούνται να συντονίσουν τις στρατηγικές τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025.
Διαβάστε ακόμη
«Ελληνικός Νηογνώμονας»: Ξανά στο σφυρί και με αυξημένη τιμή τα γραφεία του στον Πειραιά (pics)
Δασμοί Τραμπ: Οι εταιρείες προετοιμάζονται για αυξημένη αβεβαιότητα
ΑΑΔΕ: Πώς στήνονται οι νέου τύπου «έφοδοι» σε μεγάλες πίστες, εκδηλώσεις και events (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα