Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε ετοιμότητα να εξετάσει τη δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη εάν γίνει σχετικό αίτημα, μετά και το μνημόνιο συνεργασίας τους.

Ο Ερντογάν πέταξε για Τυνησία την Τετάρτη, μια κίνηση έκπληξης η οποία πιθανότατα να περιλαμβάνει συναντήσεις με αξιωματούχους από τη γειτονική Λιβύη αλλά και συζητήσεις με τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ . Σε δηλώσεις του ο Ερντογαν διέλυσε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν θα στείλει στρατεύματα ως ενίσχυση στον πρωθυπουργό της χώρας Fayez Al-Sarraj, ενάντια στους αντάρτες του Χαφτάρ, πάντα όμως σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν.

Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

«Ο Χαφτάρ δεν έχει την πολιτική νομιμότητα» σχολίασε ο Ερντογαν αναφορικά με τις βλέψεις Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης.

«Δεν βρεθήκαμε ποτέ σε καμία χώρα χωρίς πρόσκληση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι «τουλάχιστον 2000 στρατεύματα της ιδιωτικής παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner» βρίσκονται ήδη στη Λιβύη.

Η Λιβύη διέρχεται μια σοβαρή πολιτική κρίση, μετά την ανατροπή το 2011 του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις έχουν ουσιαστικά χωρίσει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα στα δύο, με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) να ελέγχει τα ανατολικά και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να ελέγχει τα δυτικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, εάν η Τρίπολη υποβάλει αίτημα.

Ο Χαφτάρ έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο μέρος μονάδων πετρελαίου της Λιβύης. Μάλιστα, η εγκατάσταση ρωσικών στρατευμάτων τον Σεπτέμβριο στην περιοχή έκανε το ζήτημα της ειρηνικής επίλυσης των πραγμάτων ακόμη πιο δύσκολο.

Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το Μνημόνιο πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και η Ελλάδα δεν έχει αρμοδιότητα (σ.σ. a say) πάνω στο θέμα αυτό. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Είναι ξεκάθαρη η σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη. Οι δύο χώρες έχουν δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή».