search icon

Ευρώπη

Νέο deal για παροχή ρωσικού αερίου στη Σερβία – Σε τιμές κάτω της αγοράς

Η Gazprom διαθέτει ρωσικό αέριο στη Σερβία σε τιμές αρκετά κάτω των διεθνών αγορών

Ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, με τις Βρυξέλλες να ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια (και συγκεκριμένα στο πετρέλαιο), ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπόσχεται στη Σερβία άφθονο φυσικό αέριο. 

Μάλιστα, ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, γνωστοποίησε ότι η βαλκανική χώρα πρόκειται να υπογράψει νέο τριετές συμβόλαιο με τη Gazprom. 

Το Βελιγράδι, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, στοχεύει να επεκτείνει την ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει τη γραμμή ισορροπίας με τις Βρυξέλλες, δεδομένης της πρόθεσης των Σέρβων να ενταχθούν στους κόλπους της Ε.Ε. 

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Gazprom διέθετε ρωσικό αέριο στη Σερβία σε τιμές αρκετά κάτω των διεθνών αγορών (270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα). Όσον αφορά την τιμή της νέας συμφωνίας, ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι θα καθοριστεί κατόπιν διαπραγματεύσεων, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα είναι ευνοϊκή.  

Σε κάθε περίπτωση, ο Σέρβος πρόεδρος ευελπιστεί ότι η τιμή για το φυσικό αέριο θα διαμορφωθεί στη βάση της αντίστοιχης συμφωνίας για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο προσφέρεται σε τιμές έως και 10 φορές χαμηλότερες σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους αγοραστές. Μόνο η Λευκορωσία και η Αρμενία πετυχαίνουν καλύτερα deals. 

 Η Σερβία, η οποία εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο, επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη του 2023. 

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως καλέσει το Βελιγράδι να ευθυγραμμίσει την εξωτερική του πολιτική με την αντίστοιχη των Βρυξελλών, περιορίζοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.  

Βέβαια, αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, με τον Βούτσιτς να προειδοποιεί ότι ο προσεχής χειμώνας θα είναι ένας από τους δυσκολότερους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι η Σερβία διαπραγματεύεται με την Ουγγαρία τη χρήση μιας αποθήκης αερίου, χωρητικότητας 500 εκατ. κυβικών μέτρων, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης επαρκών ενεργειακών ποσοτήτων.  

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρονικό «δόκανο» στις luxury villas που νοικιάζονται σε πλούσιους

Βγαίνει στο σφυρί η μυθική βίλα του Κοντομηνά στην Ύδρα  

Το 1 τρισ. που έγινε… αέρας στα  κρυπτονομίσματα – Οι δύο όψεις του νομίσματος</strong 

 

Exit mobile version