Την καταρχήν συμφωνία για ένα τεράστιο εμπορικό deal ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, του μπλοκ που ονομάζεται Mercosur και περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη και τη Βολιβία, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μαζί με τους προέδρους των τεσσάρων από τις πέντε χώρες της Mercosur (απουσίαζε η η Βολιβία), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτησε από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, την εν λόγω συμφωνία λέγοντας ότι «πρόκειται για μια συμφωνία win-win, η οποία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και από τις δύο πλευρές». Σύμφωνα με την ίδια, «η συμφωνία αντανακλά τις ανησυχίες των αγροτών στην ΕΕ καθώς περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των μέσων διαβίωσής τους. Η συμφωνία ΕΕ -Mercosur είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που υπήρξε ποτέ, όσον αφορά την προστασία των προϊόντων τροφίμων και ποτών της ΕΕ. Περισσότερα από 350 προϊόντα της ΕΕ προστατεύονται πλέον με γεωγραφική ένδειξη. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά μας πρότυπα για την υγεία και τα τρόφιμα παραμένουν ανέγγιχτα. Οι εξαγωγείς της Mercosur θα πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με αυτά τα πρότυπά μας για να έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα μιας συμφωνίας που θα εξοικονομήσει για τις εταιρείες της ΕΕ περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από από εισαγωγικούς δασμούς».
Μια συμφωνία που αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια την ΕΕ
Χρειάστηκαν περισσότερα από είκοσι χρόνια διαπραγματεύσεων ώστε η ΕΕ και οι χώρες της Mercosur να καταλήξουν σε μια καταρχήν εμπορική συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών που θα αφορά σε περίπου 780 εκατομμύρια ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Η απόφαση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να θέσει ως προτεραιότητα της νέας της προεδρίας την επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και των προαναφερθέντων κρατών της λατινικής Αμερικής προκαλεί σοβαρούς τριγμούς εντός της ΕΕ, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρίσκονται να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.
Η Γερμανία επιθυμούσε εδώ και χρόνια την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, καθώς θα μπορούσε να βρει νέο αγοραστικό δυναμικό για τα βασικά βιομηχανικά της προϊόντα, κυρίως αυτοκίνητα, ενώ από την άλλη πλευρά η Γαλλία θεωρούσε ότι η εισαγωγή φθηνών κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων θα έπληττε έτι περαιτέρω τους Γάλλους κτηνοτρόφους και αγρότες.
Η απόφαση της προέδρου φον ντερ Λάιεν να μεταβεί στο Μοντεβίδεο προκάλεσε οργή στο Παρίσι, καθώς αρκετοί Γάλλοι παράγοντες θεωρούν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν εκμεταλλεύεται την πολιτική κρίση στη Γαλλία για να περάσει με fast track διαδικασίες μια συμφωνία την οποία έχει πρωτίστως ανάγκη η Γερμανία τόσο λόγω της συνεχιζόμενης βιομηχανικής της παρακμής όσο λόγω της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ που έχει απειλήσει πολλάκις με επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ήτοι Γερμανία και Γαλλία, αναφορικά με την εν λόγω εμπορική συμφωνία, είναι τόσο έντονη ώστε να αμφισβητείται ακόμα και ένας από τους βασικότερους λόγους ύπαρξης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός της σύναψης συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Το Βερολίνο εξοργίστηκε σε τέτοιο βαθμό με της στάση της Γαλλίας, η οποία απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία, ώστε να κάνει λόγο ακόμα και για μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τις συμφωνίες εμπορικών συναλλαγών από τις Βρυξέλλες στα κράτη – μέλη.
Οι δίδυμες ωστόσο πολιτικές κρίσεις σε Γαλλία και Γερμανία δυσκολεύουν την τελική υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Mercosur, η οποία θα πρέπει πλέον να επικυρωθεί από τα δύο νομοθετικά όργανα της ΕΕ. Ήτοι το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για να καταφέρει η Γαλλία να μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσει συμμαχίες στο Συμβούλιο της ΕΕ, την «άνω βουλή της ΕΕ».
Η μειοψηφία αρνησικυρίας, όπως ονομάζεται από τις Συνθήκες της ΕΕ, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τον ελάχιστο αριθμό μελών του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 35% του πληθυσμού των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ, συν ένα μέλος, ειδάλλως θεωρείται ότι επιτυγχάνεται ειδική πλειοψηφία και η συμφωνία «περνάει».
Προς το παρόν το Παρίσι έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία της Βαρσοβίας, η οποία δεν αρκεί για τη λεγόμενη μειοψηφία αρνησικυρίας, ενώ αναζητεί και αυτήν της Ρώμης, ώστε να μπορέσει να μπλοκάρει την συμφωνία ΕΕ – Mercosur.
Διαβάστε ακόμη
Λογαριασμοί ρεύματος: Στο 1,5 λεπτό/kWh η επιδότηση για τον Δεκέμβριο (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα