search icon

Ευρώπη

Συμβουλευτικό δημοψήφισμα οργανώνει και ο πλούσιος ιταλικός Βορράς

Διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, το συμβουλευτικό δημοψήφισμα που πρόκειται να οργανωθεί στις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, με πρωτεύουσες, αντίστοιχα, την Βενετία και το Μιλάνο.

Διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, το συμβουλευτικό δημοψήφισμα που πρόκειται να οργανωθεί στις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, με πρωτεύουσες, αντίστοιχα, την Βενετία και το Μιλάνο.

Πρόκειται για ιδέα της Λέγκα του Βορρά, στην οποία ανήκουν και οι περιφερειάρχες των δυο αυτών πλούσιων περιοχών του ιταλικού Βορρά. Οι πολίτες θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να αυξηθούν (στα πλαίσια μιας αυτονομίας που θα σέβεται την εθνική ενότητα της Ιταλίας), οι αρμοδιότητες των δυο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη. Το εν λόγω δημοψήφισμα ( το οποίο οργανώνεται από τις συγκεκριμένες περιφέρειες) δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ιταλικού κράτους. Παρά το ότι η επικράτηση του «ναι» θεωρείται περίπου δεδομένη (υπέρ της «περιορισμένης αυτονομίας» τάσσονται η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου), η όλη αυτή πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών διαξιφισμών.

Στην συντηρητική παράταξη ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στο ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας και στη Λέγκα του Βορρά. Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι προπαγανδιστική και είπε ξεκάθαρα ότι αν η ίδια έμενε στο Μιλάνο ή στην Βενετία, δεν θα πήγαινε να ψηφίσει. Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι, απάντησε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «λανθασμένες όσο και βαρύτατες» και πρόσθεσε πως θα πρέπει, πιθανότατα, να αναθεωρηθεί, σε πανιταλικό επίπεδο, η συμμαχία της Λέγκα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας». Συμμαχία η οποία, όμως, όλα δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε συνεργασία με την Φόρτσα Ιτάλια του «πρώην Καβαλιέρε».

Όσο για την κεντροαριστερά, η επίσημη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η έκφραση αυτή της λαϊκής βούλησης μπορούσε να αποφευχθεί, διότι είναι άκρως δαπανηρή. Θα μπορούσε να ξεκινήσει, κανονικά, διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Ο δήμαρχος του Μιλάνου, όμως, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με την κεντροαριστερά, δηλώνει ανοικτά ότι στις 22 Οκτωβρίου θα ψηφίσει «ναι» στην αυτονομία. Στην περίπτωση αυτή, της κομματικής πειθαρχίας υπερισχύει το προσωπικό συμφέρον, από την στιγμή που ο Σάλα – μετά από την θέση του δημάρχου- στοχεύει στην καρέκλα του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας.

Τέλος, διαφωνίες και τριγμοί υπάρχουν και μέσα στο κίνημα Πέντε Αστέρων. Στο συμβούλιο της περιφέρειας Λομβαρδία, η ψήφος του υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα ήταν καθοριστική, για να μπορέσει όντως να οργανωθεί. Η «πεντάστεροι» υπογραμμίζουν ότι περιόρισαν κάποιες υπερβολικά εγωιστικές αυτονομιστικές διαθέσεις και παράλληλα, ότι επέβαλαν την ηλεκτρονική ψήφο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε όλη την περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο. Αλλά ένα σημαντικό μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του κινήματος του Γκρίλλο, είναι σαφώς δυσαρεστημένο. Διότι θεωρεί, κυρίως, ότι σε μια χώρα που επλήγη έντονα από την οικονομική κρίση, δεν χρειάζονται, την στιγμή αυτή, κινήσεις που να ευνοούν τις πλουσιότερες περιοχές της και που μπορούν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς της Κάτω Ιταλίας ακόμη πιο απομονωμένους.

Exit mobile version