search icon

Ευρώπη

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρωζώνη – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία

Η Γερμανία βγήκε από την ύφεση στο β' τρίμηνο, ενώ Γαλλία και Ισπανία παρέμειναν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης - Έρευνα ΕΚΤ: Στο 5,5% ο πληθωρισμός το 2023 στην Ευρωζώνη

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ στις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ. Ωστόσο, η δυναμική της ανάπτυξης είναι εξαιρετικά ασθενής, κάτι που διατηρεί τον συναγερμό στη Γηραιά Ήπειρο.

Στη Γερμανία, Νο.1 οικονομία στην περιοχή, το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο στο β’ τρίμηνο (0% σε τριμηνιαία βάση), «σβήνοντας» την ύφεση των δύο προηγούμενων τριμήνων (-0,1% στο α’ τρίμηνο του 2023 και -0,4% στο δ’ τρίμηνο του 2022).

Από την πλευρά της, η Γαλλία, Νο.2 οικονομία στην Ευρωζώνη, αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) έναντι 0,1% στο α’ τρίμηνο του 2023. Η εν λόγω επίδοση, μάλιστα, αποδείχθηκε σαφώς καλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (+0,1%).

Την ίδια στιγμή, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, δηλαδή αυτής της Ισπανίας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, επιβραδύνοντας ελαφρώς σε σχέση με το α’ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ είχε διευρυνθεί κατά 0,5%.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg, αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία δείχνει να αποφεύγει το σενάριο της ύφεσης, επιβεβαιώνοντας τις ελπίδες για -έστω και μικρή- ανάπτυξη στο σύνολο του 2023.

Παράλληλα, τα στοιχεία του β΄ τριμήνου καταδεικνύουν ότι η Ευρωζώνη αφήνει πίσω το δύσκολο εξάμηνο του δ’ τριμήνου 2022 και του α’ τριμήνου 2023, μέσα στο οποίο η Γηραιά Ήπειρος κλήθηκε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα δεδομένα δεν πρέπει να μας ξεγελούν και να μας δημιουργούν την ψευδεπίγραφη αίσθηση του καθησυχασμού.

Κι αυτό, διότι τα «αγκάθια» στο κορμί της Ευρωζώνης παραμένουν: Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (5,5% έναντι 2%), ενώ ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα) διατηρείται κοντά στα ιστορικά υψηλά (5,5% έναντι 5,7%).

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα, μόλις την Πέμπτη, προχώρησε σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 4,25%, χωρίς να αποκλείεται και μια νέα παρέμβαση τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος χρήματος.

Κι αυτό, εύλογα, ήδη επηρεάζει δυσμενώς τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οποίες σπεύδουν να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για τα φετινά οικονομικά μεγέθη.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2023 και κατά 1,6% το 2024, με τον πληθωρισμό να καθορίζεται στο 5,8% και στο 2,8%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα

Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

Ενισχύει την παρουσία της στο Χ.Α. η πληροφορική – Δύο μετατάξεις και προοπτική νέων εισαγωγών (pic)

Τράπεζες: Στο «φως» οι επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ – Πάνω από τη βάση με… ατού τα εμπορικά ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version