search icon

Ευρώπη

Σι – Μακρόν – φον ντερ Λάιεν: Εκκλήσεις για συνεργασία αλλά και «καρφιά» (tweet + vid)

Ευρώπη και Κίνα βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας, τονίζει ο Μακρόν. Προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής η Ευρώπη δηλώνει ο κινέζος Πρόεδρος. Δίκαιο ανταγωνισμό ζητά η επικεφαλής της Κομισιόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψαν τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να εξασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο κατά την έναρξη της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη στο Παρίσι, κατά την οποία ο Μακρόν αναμένεται να πιέσει και για το θέμα της Ουκρανίας.

Ο Σι βρέθηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνά αρκετές κινεζικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγέων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το Πεκίνο διερευνά τις εισαγωγές μπράντι – κυρίως γαλλικής κατασκευής.

Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη και η Κίνα βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας που απαιτεί επίλυση διαρθρωτικών δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί επίσης πολύ καθαρά από την ικανότητά μας να αναπτύξουμε περαιτέρω με ισορροπημένο τρόπο τη σχέση μας με την Κίνα», είπε καθώς οι τρεις κάθονταν σε στρογγυλό τραπέζι του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Σε σύντομα δημόσια σχόλια πριν από τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι απάντησε ότι θεωρεί τις σχέσεις με την Ευρώπη ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και ότι και οι δύο πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στη συνεργασία.

«Καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών, δύο σημαντικές δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο, η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσουν θέση εταίρων, να προτιμήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία…» είπε ο Σι.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Κίνα και η Ευρώπη έχουν κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά ότι η σχέση δοκιμάζεται από ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στην αγορά και το εμπόριο. «Έχουμε μια ουσιαστική οικονομική σχέση ΕΕ-Κίνας», είπε. «Αλλά αυτή η σχέση αμφισβητείται, για παράδειγμα, μέσω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προκαλείται από το κράτος, της άνισης πρόσβασης στην αγορά και των υπερβολικών εξαρτήσεων και όλα αυτά είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε σήμερα».

Λίγα λεπτά πριν από τις δηλώσεις τους, ο Μακρόν και ο Σι αντήλλαξαν χειραψία στον προαύλιο χώρο του Ελιζέ, την ώρα που η Μπάντα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς υποδεχόταν μουσικά τον επίσημο προσκεκλημένο.

Έπειτα από μια τελετή αργότερα σήμερα στο Μέγαρο των Απομάχων, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επιστρέψει στο Ελιζέ για μια νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μακρόν, κατόπιν για ένα επίσημο δείπνο. Οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν αύριο στα Πυρηναία για μια πιο προσωπική απόδραση, με τη συνοδεία των συζύγων τους.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί η Ελλάδα δεν παράγει βιομεθάνιο – Και γιατί θα έπρεπε να το κάνει (pics)

Περιθώριο για αυξήσεις των μισθών έως 4,5% το 2024  

Λούσι Κραχούλκοβα (Lime) Τα πράσινα πατίνια επιστρέφουν στην Ελλάδα 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version