Δύσκολες εποχές για τους γαστρονόμους: Όπως διαπιστώνει έρευνα του οργανισμού Creditreform, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, στη Γερμανία από το 2020 έχουν κλείσει περίπου 48.000 επιχειρήσεις και 6.100 ακόμη έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Και οι ειδικοί εκτιμούν πως τα πράγματα θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο.
Μόνο κατά το προηγούμενο έτος έκλεισε το 1/10 των επιχειρήσεων εστίασης -τα καταστήματα που έκλεισαν το 2023 ήταν κατά 14.000 περισσότερα συγκριτικά με τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στις αιτήσεις πτώχευσης.
Κατά τον Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς, διευθυντή οικονομικής έρευνας στην Creditreform, αυτό οφείλεται και στα επιδόματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown -διότι πολλές προβληματικές επιχειρήσεις μπόρεσαν έτσι να παρατείνουν την επιβίωσή τους, δίχως να υποχρεωθούν να κλείσουν άμεσα.
Ένας κλάδος που υποφέρει
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος οφείλονται σε ποικίλους λόγους, προσθέτει ο Χαντς: «Η γαστρονομία είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους των κρίσεων των τελευταίων ετών». Και προτού καλά-καλά καταφέρουν τα καταστήματα να ανακάμψουν από την πανδημία, ήρθε ο πληθωρισμός, όπως εξηγεί ο ειδικός. Τα αυξημένα κόστη έχουν επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο και η συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών απωθεί κατά συνέπεια πολλούς πελάτες.
Γι’ αυτό και ο -προσαρμοσμένος στα κόστη και τον πληθωρισμό- τζίρος αλλά και τα κέρδη είναι λιγότερα απ’ ό,τι πριν την πανδημία. «Οι οικονομικές συνθήκες είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές για τον κλάδο. Και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση που έγινε στις αρχές του χρόνου δεν βελτιώνει καθόλου την κατάσταση».
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW