Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο καθώς ολόκληρη η περιοχή είναι στο έλεος των συνεχών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.
Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,4%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η ενέργεια αναμένεται να έχει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό (17,4% τον Σεπτέμβριο έναντι 15,4%τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,1%, σε σύγκριση με 2,6% τον Αύγουστο), τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,1%, έναντι 2,% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (1,7%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο).
Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για τις γερμανικές τιμές καταναλωτή που αυξήθηκαν κατά 4,1%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Η πληθωριστική άνοδος οδηγείται από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικών.
Σημειωτέον, όπως αναφέρει το CNBC, ότι η τιμή στο προθεσμιακό συμβόλαιο Dutch TTF, που αποτελεί δείκτη για ολόκληρη την Ευρώπη, έχει αυξηθεί σχεδόν 400% από την έναρξη του έτους.
Επιπλέον, αυτό το ρεκόρ ανόδου στις τιμές ενέργειας δεν αναμένεται να λήξει σύντομα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η νευρικότητα στην αγορά αναμένεται να συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Η Γαλλία γίνεται η τελευταία χώρα που αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αντισταθμίσει το μεγάλο κόστος για τους καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα μπλοκάρει περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου, όπως και την άνοδο στα τιμολόγια ρεύματος. Ωστόσο, πριν καν ξεκινήσουν αυτά τα μέτρα ανακούφισης, οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 12,6% για τους Γάλλους καταναλωτές από σήμερα Παρασκευή…
Μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα τιμολόγια λαμβάνουν επίσης Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, όπως υπενθυμίζει το CNBC.
Θα είναι κάτι προσωρινό;
Αυτό υποστηρίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται το 2022.
Υπάρχουν οικονομολόγοι ωστόσο που αναρωτιούνται για το αν πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση αλλά και για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει μέτρα αναπροσαρμόζοντας τη νομισματική της πολιτική πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι της ING, «η πρόσφατη άνοδος δεν θα μπορέσει εύκολα για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο “στρατοπέδων” που μιλούν για τον πληθωρισμό: το ένα υποστηρίζει ότι οι παράγοντες του πληθωρισμού είναι παροδικοί και ότι οι βασικές του επιπτώσεις θα εξαφανιστούν ή ακόμη και θα αντιστραφούν το επόμενο έτος, ενώ η άλλη πλευρά βλέπει έναν ευρύτερο κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» και συμπληρώνει ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση αναφορικά με το πόση νομισματική προσαρμογή χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία.
Ως γνωστόν, το πρόγραμμα PEPP λήγει τον Μάρτιο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν από τώρα μείωση του επιπέδου αγορών κατά τους τελευταίους μήνες εφαρμογής του προγράμματος.
«Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει πιστή στην προσέγγισή της», αναφέρει από την πλευρά του, ο Αντριου Κένιγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.
Διαβάστε ακόμη:
To θρυλικό «Ολυμπος Νάουσα» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη αρχές του 2022 – Δείτε πώς θα είναι (pics)
Αφορολόγητες γονικές παροχές: Τα SOS για όσους ξεκινούν από σήμερα μεταβιβάσεις ακινήτων – χρημάτων
Τουρισμός: Μέχρι Νοέμβριο πάει η σεζόν στην Ελλάδα και ξαναρχίζει από Μάρτιο (πίνακας)