Στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2020 διολίσθησε τον Οκτώβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ (10,7%) και οι αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας «εξαφάνισαν» τη ζήτηση για αγαθά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, οι οικονομικές της Ευρωζώνης είδαν τη μεταποίηση να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, με την Ισπανία και τη Γερμανία να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 48,1 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 49,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Η κάμψη της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια, ωστόσο ήταν η εντονότερη από τον Δεκέμβριο του 2020.
«Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση» τονίζει ο οικονομολόγος της S&P Global, Τζόι Χάγες. «Στους παράγοντες που είναι πιθανό να εντείνουν την ύφεση, συμπεριλαμβάνεται και o πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες» εξηγεί, μεταξύ άλλων.
Ας σημειωθεί ότι αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ένας από τους χειρότερους των τελευταίων ετών, με το Bloomberg να περιμένει ύφεση της τάξης του 0,9% εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, καθώς και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής (υψηλότερα επιτόκια).
Από την πλευρά τους, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι μέχρι στιγμής η Ευρωζώνη έχει καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2022 η οικονομία αναπτύχθηκε οριακά κατά 0,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 2,1% σε ετήσιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης
Προσδιορίστε την εμπορική αξία του σπιτιού σας με ένα κλικ
Πώς η Αντίπαρος μεταμορφώθηκε στο ελληνικό case-study του διεθνούς real-estate