search icon

Ευρώπη

Συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν: «Θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις»

Επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας - Πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στον πύργο Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της κοινής Συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα ηγηθεί των προσπαθειών για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής μετα-πανδημικής ανάκαμψης στην ΕΕ.

«Θα συνεργαστούμε και θα προετοιμάσουμε κατάλληλα την Ευρώπη για να ξεπεράσει αυτή την κρίση» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν στο Βερολίνο. «Είμαι πολύ χαρούμενη που συμφωνούμε ότι θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις».

«Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ για να σημειώσει «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Επιπλέον η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για τον επόμενο προϋπολογισμό του μπλοκ και για το ταμείο ανάκαμψης στην επόμενη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17/18 Ιουλίου.

Αναμένονται ακόμα πάρα πολλές συνομιλίες, είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι «Ελπίζουμε να βρούμε μια λύση, ακόμα κι αν υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη φτάσει στο αποκορύφωμά της και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Η Καγκελάριος και εγώ το σχεδιάσαμε: Είναι η βασική μας προτεραιότητα» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στο Tαμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα στα 500 δισ. ευρώ του γαλλογερμανικού σχεδίου το οποίο προβλέπει επιχορηγήσεις, ενώ συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «χωρίς αυτό η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Μακρόν για Τουρκία και Λιβύη «Ιστορική και εγκληματική» η ευθύνη της Τουρκίας στην Λιβύη

Για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στον ρόλο της ‘Αγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο».

Ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία. Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας. «Διότι δεν ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία», η οποία από την πλευρά της, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, «παίζει με την ασάφεια», καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι στην Λιβύη δεν βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, αλλά «ιδιωτικοί στρατοί».

«Είμαι της άποψης ότι η ευθύνη της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι μεγάλη. Η Ρωσία δεν μιλάει για επέμβαση στην Λιβύη. Μίλησα για αυτό πριν από λίγες ημέρες με τον Πρόεδρο Πούτιν, του είπα ότι καταδικάζω τις ενέργειες που γίνονται εκεί από τους μισθοφόρους. Εκείνος είπε ότι πρόκειται για ιδιωτικούς στρατούς. Παίζει με αυτή την ασάφεια, αλλά καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά που κάνουν εκεί αυτοί οι ρωσικοί ιδιωτικοί σχηματισμοί», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ θέλησε και να αποκαταστήσει, όπως είπε, μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με την στάση της Γαλλίας στο θέμα.

«Η Γαλλία δεν στηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ. Ο ρόλος μας έχει ως στόχο να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση. Αυτό κάναμε πάντα. Είδαμε ότι πριν από σχεδόν δέκα χρόνια έγινε προσπάθεια να απαλλαγούμε από τον δικτάτορα Καντάφι, αλλά η σταθερότητα της χώρας είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις γαλλικές διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, πρώτα το 2017, με την συνάντηση Χάφταρ και Σαράτζ στο Παρίσι και κατόπιν στην Σύνοδο Κορυφής της G7 το 2018 στο Μπιαρίτς, με την υπογραφή κειμένου που αναφερόταν στην προοπτική εκλογών. «Αυτό η Γαλλία πάντα το στήριζε», πρόσθεσε.

«Εάν τον Απρίλιο του 2019 ο στρατηγός Χάφταρ αποφάσισε μια στρατιωτική δράση, το έκανε χωρίς καμία συμφωνία με την Γαλλία», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν και σημείωσε ότι στην Λιβύη διεξάγεται πλέον «πόλεμος δια αντιπροσώπων» και πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις οργανώνουν στρατιωτική στήριξη για το ένα ή το άλλο στρατόπεδο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. «Εμείς οι δύο δεν το κάνουμε», είπε εμφατικά, αναφερόμενος στην Γαλλία και στην Γερμανία. «Εμείς ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα στην Λιβύη, λόγω της συνολικής αποσταθεροποίησης της περιοχής και κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα την Ιταλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι σήμερα να πετύχουμε ειρήνη και σταθερότητα», κατέληξε.

Exit mobile version