search icon

Ευρώπη

Σε χαμηλό δύο ετών το βρετανικό νόμισμα – Ανησυχία για την πορεία του ΑΕΠ

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25% μονάδες στο 1%

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχωρεί η αξία της στερλίνας, μετά την προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας το 2022 και οριακή ύφεση το 2023. 

Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα διολισθαίνει κατά σχεδόν 2% και καθορίζεται στο 1,23 ανά δολάριο, ένα επίπεδο το οποίο έχει να καταγραφεί από την 1η Ιουλίου του 2020. 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί τον προσεχή Οκτώβριο, φθάνοντας το 10% και οδηγώντας σε αισθητή οπισθοχώρηση τον ρυθμό ανάπτυξη της οικονομίας (στο 1% στο δ’ τρίμηνο). Για το 2023, δε, η κεντρική τράπεζα αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,25%, με τη στασιμότητα να διατηρείται έως το 2025. 

Μετά τα παραπάνω στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κινείται στο χαμηλό ημέρας του 1,85%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αυξάνεται κατά 1,6%, στην καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών.  

«Βλέπουμε μια ξεκάθαρη υποτίμηση της στερλίνας κατά τη διάρκεια του 2022, η οποία τοποθετεί το βρετανικό νόμισμα στην τρίτη χειρότερη θέση παγκοσμίως» τονίζει ο Jesús Cabra Guisasola, αναλυτής στη Validus Risk Management. 

Η κεντρική τράπεζα, στο μεταξύ, ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25% μονάδες στο 1%, προχωρώντας στην 4η διαδοχική ανοδική αναθεώρηση.  

Η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καλούνται να λάβουν αποφάσεις μέσα σ’ ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, καθώς η οικονομία έχει να αντιμετωπίσει αφενός τον υψηλό πληθωρισμό, αφετέρου τον κίνδυνο επιβράδυνσης.   

Χθες, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ -η Federal Reserve- προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% στο 0,75%), στη μεγαλύτερη ανοδική αναθεώρηση από το 2000, ενώ δεν απέκλεισε και νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο ρυθμός σύσφιγξης δεν θα είναι επιθετικός, κάτι που προκάλεσε ανακούφιση στις αγορές.   

Διαβάστε επίσης:

Η «επιστροφή» του λογαριασμού, η στήριξη στις κατασκευές, το ταμπλό για την Ελλάκτωρ και «το μυστήριο με το τίμημα του Πόρτο Καρράς» 

Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»

Στη δίνη των ρωσικών κυρώσεων η ελληνόκτητη ναυτιλία  

 

Exit mobile version