search icon

Ευρώπη

Σαρλ Μισέλ: Πρόταση για προϋπολογισμό της ΕΕ κάτω από €1,1 τρισ.

Ενόψει των συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας μεταξύ των 27 ηγετών της Ε.Ε. οι οποίοι παραμένουν διχασμένοι για το προτεινόμενo σχήμα που θα περιλαμβάνει και το ταμείο ανάκαμψης ύψους €750 δισ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει ο επόμενος κοινός προϋπολογισμός για το ευρωπαϊκό μπλοκ να διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα από το 1,1 τρισ. ευρώ που προηγουμένως προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Ο Σαρλ Μισέλ καταθέτει την πρότασή του σήμερα πριν τις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. οι οποίοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχήματος που θα περιλαμβάνει και το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το Reuters, με την οικονομία να κινείται προς τη χειρότερη ύφεσή της, η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, με τον φειδωλό, πλούσιο Βορρά να αντιπαρατίθεται με τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την COVID-19. Αυτές οι χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.

Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό που παρουσιάζει ο Μισέλ είναι γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», ένα σύνθετο σύνολο αριθμών που αφορούν δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα. Αυτή είναι το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη συνάντησή τους στις 17-18 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ που αφορούν και συνομιλίες για κεφάλαια είναι πάντα οι πιο «γεμάτες» και οι διαπραγματεύσεις εκτείνονται σε μια επιπλέον ημέρα ή δύο.

Στον καθορισμός του προϋπολογισμού – που ονομάζεται πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (MFF) – αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά, επειδή ακριβώς εμπλέκονται τεράστια ποσά.

Αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη πιο κρίσιμες και περίπλοκες, διότι οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν και για το ταμείο ανάκαμψης και τα δύο πακέτα αλληλοσυνδέονται, καθώς τα κράτη – μέλη αναζητούν διαπραγματευτικούς άσους.

 

 

Exit mobile version