Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σειρά εκρήξεων κατά μήκος των βασικών υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη πιθανότατα προκλήθηκε από δολιοφθορά, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της έρευνας, ενισχύοντας παρόμοια προκαταρκτικά ευρήματα Σουηδών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν οριστικά το ύποπτο σαμποτάζ με κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα, ωστόσο όσοι εργάζονται με την υπόθεση, τονίζουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις αυτές, οι οποίες δημιούργησαν διαρροές σε τρεις από τους τέσσερις σωλήνες που αποτελούν μέρος των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η Μόσχα αρνήθηκε την ευθύνη και δήλωσε ότι οι εκρήξεις ήταν «τρομοκρατική επίθεση με στόχο τα ρωσικά συμφέροντα». Μια προκαταρκτική σουηδική έρευνα κατέληξε νωρίτερα αυτό το μήνα στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου προκλήθηκαν πιθανότατα από σαμποτάζ, αλλά δεν κατονόμασε επίσης τον ένοχο. Το ΝΑΤΟ δήλωσε λίγο μετά τις επιθέσεις ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν παρείχε αποδείξεις ούτε κατονόμασε τον ένοχο.
Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι είναι απίθανο το ύποπτο σαμποτάζ να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού (περίπου 70 μέτρα) και την στενή παρακολούθηση της κίνησης των υποβρυχίων από τα σκάφη του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μια θεωρία σχετικά με την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί «κατέβηκαν» από ένα πλοίο και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Μονάχα μία από τις δύο γραμμές του Nord Stream 2, παρέμεινε ανεπηρέαστη από τις εκρήξεις. Η Γερμανία έχει αρνηθεί, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να πιστοποιήσει τον Nord Stream 2. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Δύση για την κατάρρευση των ενεργειακών αποστολών και δήλωσε ότι «αρκεί να δώσει κάποιος το ΟΚ» για να επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αβλαβούς αγωγού, γνωστού ως Nord Stream 2 B.
Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι, διατηρώντας μια γραμμή ανοιχτή στην ύποπτη επίθεση, η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στους Γερμανούς πολιτικούς να υποχωρήσουν και να ανοίξουν τον Nord Stream 2.
Στη Γερμανία παρατηρούνται όλο και πιο συχνές διαδηλώσεις, ιδίως στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά των κυρώσεων εν μέσω των εκρηκτικών τιμών στους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2.
Οι αγωγοί Nord Stream και Nord Stream 2 διασχίζουν τα ύδατα της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι τρεις χώρες διερευνούν το περιστατικό με τις εκρήξεις. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη πολλές λεπτομέρειες των ερευνών τους. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τις επιθέσεις, υποπτευόμενος τη δολιοφθορά.
Στη Σουηδία, την έρευνα διευθύνει η υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας. Στη Δανία και τη Γερμανία, η αστυνομία και οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών αυτών συμμετέχουν στις έρευνες. Για διοικητικούς λόγους που ρυθμίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών, η Σουηδία δεν διεξάγει κοινή έρευνα με τους δύο γείτονές της, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι οι τρεις χώρες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με εταίρους στο ΝΑΤΟ.
«Iσχυρές εκρήξεις» βλέπει η Δανία
Μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγους αερίου Nord Stream στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας έδειξε πως οι διαρροές προκλήθηκαν από “ισχυρές εκρήξεις”, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή της η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.
Η περαιτέρω έρευνα για τις διαρροές που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας
«Εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η διεθνής συνεργασία, για παράδειγμα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες», ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.
Διαβάστε ακόμα: