search icon

Ευρώπη

ΕΚΤ: «Ανταρσία» για το…. κακής ποιότητας ελαιόλαδο – Γιατί το υποβάθμισαν

Το Politico αναφέρει πως στελέχη της ΕΚΤ —πολλά φαίνεται να προέρχονται από την Ιταλία— αντέδρασαν στην ξαφνική πτώση της ποιότητας του ελαιόλαδου που σερβίρεται με μεσημεριανές σαλάτες...

Μια ανταρσία του προσωπικού για την ποιότητα του ελαιολάδου που σερβίρεται στα κυλικεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφεύχθηκε… οριακά, αφού οι εσωτερικοί υπεύθυνοι τροφοδοσίας υποχώρησαν στις απαιτήσεις να επαναφέρουν στο τραπέζι τις έξτρα παρθένες επιλογές.

Πολλά στελέχη της ΕΚΤ —πολλοί φαίνεται να προέρχονται από την Ιταλία— τάχθηκαν τον Μάρτιο κατά της ξαφνικής πτώσης της ποιότητας του ελαιόλαδου που σερβίρεται με μεσημεριανές σαλάτες στα γραφεία του Eurotower και του Japan Center στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με screenshots που κοινοποιήθηκαν από το Politico.

«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουμε το Sansa Oil», έγραψε ένας υπάλληλος, αναφερόμενος στο χαμηλής ποιότητας λάδι που παρασκευάζεται από πολτό ελιάς και συνήθως πωλείται στη μισή τιμή του έξτρα παρθένου και είναι τόσο άνοστο που προφανώς χρησιμοποιείται συχνά ως καύσιμο για λέβητες βιομάζας. «Αυτό για μένα είναι εντελώς τρελό», πρόσθεσε οργισμένος ο υπάλληλος.

Οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν επίσης ότι το νέο έλαιο, παρά τη χαμηλότερη ποιότητά του, ήταν πιο ακριβό – το οποίο προκαλεί ερωτήματα όταν η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι στόχο έχει να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος των γευμάτων που παρέχει στους υπαλλήλους της.

Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στη νέα εταιρεία catering, Aramark, με την οποία ξεκίνησε να συνεργάζεται η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μιλώντας στο POLITICO, εκπρόσωπος της Aramark δήλωσε ότι ενώ οι τιμές «μπορεί να εμφανίζονται σημαντικά υψηλότερες από πριν», οι μερίδες τιμολογήθηκαν κατά βάρος σύμφωνα με ένα συμβόλαιο με την ΕΚΤ. Δεν διευκρίνισε εάν η πολιτική επεκτάθηκε πέρα από τις καντίνες στο Eurotower και το Japan Center.

Ωστόσο αυτές οι εξηγήσεις δε φάνηκε να πείθουν το προσωπικό της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει περισσότερους ελέγχους για το τι μας προσφέρεται σε σχέση με το τίμημα που πληρώνουμε (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΚΤ)», έγραψε ένας χρήστης του intranet.

Η πολυκρίση του ελαιολάδου

Η αναταραχή που προέκυψε στην ΕΚΤ για το… ελαιόλαδο έρχεται επίσης λίγο αφότου το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας διαφώνησε με τις παρατηρήσεις του «τσάρου» της ΕΚΤ για το κλίμα, Φρανκ Έλντερσον, ότι ορισμένοι από αυτούς χρειάζονταν «επαναπρογραμματισμό» ώστε να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του «κλιματικού κινδύνου», προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την ιδέα ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας αποτελεί μια ξεχωριστή οικονομική πρόκληση και κίνδυνος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Αυτό είναι εύλογο δεδομένου ότι η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτεταμένες ξηρασίες στις βασικές περιοχές καλλιέργειας της νότιας Ευρώπης.

Έτσι, η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή στις τιμές – και των κινδύνων που διατρέχουν οι τράπεζες στο δανεισμό σε επηρεαζόμενους παραγωγούς και εμπόρους.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι οι εντάσεις Βορρά-Νότου που διχάζουν εδώ και καιρό την Ευρώπη έχουν περάσει σε έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της, με συναίνεση σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της «Υπόθεσης Ελιάς» που λειτουργεί διαχωριστικά ακριβώς κατά μήκος αυτής της γραμμής.

«Είμαι εδώ για να παλέψω για την Ευρώπη και όχι για να παλέψω για ένα εστιατόριο τριών αστέρων στη δουλειά», είπε από τη μεριά του ένας υπάλληλος με όνομα που παραπέμπει σε γερμανική καταγωγή. Οι καταγόμενοι από τον ευρωπαϊκό νότο υπάλληλοι, από την άλλη, υποστήριξαν ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης δύσκολα θα μπορούσαν να προστατευτούν με μια κακή διατροφή.

«Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο, «mens sana in corpore sano», έγραψε ένας Ιταλός, χρησιμοποιώντας μια λατινική φράση αντίστοιχη με την αρχαιοελληνική ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Πράγματι, τι ωφελεί μια νομισματική ένωση χωρίς μια ενιαία γαστρονομική πολιτική;

Επίλυση κρίσης

Τα καλά νέα για τα γεύματα της ΕΚΤ είναι ότι χάρη στην ηρωική παρέμβαση ενός ανώτερου βοηθού υπηρεσιών εγκαταστάσεων, το έξτρα παρθένο λάδι αποκαταστάθηκε στις καντίνες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όπως εκτιμά ωστόσο το POLITICO, που έφερε στο προσκήνιο το όλο θέμα, μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο. Τα παράπονα πέφτουν και πάλι βροχή, αν και τώρα για την ποιότητα του… σιροπιού σφενδάμου της καντίνας.

Διάφορες άλλες αναρτήσεις στο intranet υποστηρίζουν ότι το φαγητό κάτω από το νέο catering είναι γενικά χειρότερο, υπάρχει λιγότερη ποικιλία και είναι έως και δύο φορές πιο ακριβό.

«Το προσωπικό είναι ξεκάθαρα χαμένο σε αυτό το παιχνίδι, ελπίζω τουλάχιστον η ΕΚΤ να έχει κάνει κάποια σημαντική εξοικονόμηση με τον νέο προμηθευτή, διαφορετικά η λήψη απόφασης θα ήταν δύσκολο να γίνει κατανοητή», δήλωσε ένας υπάλληλος (επίσης Ιταλός). Ένας άλλος εξαγριώθηκε ότι δεν μπορούσαν να ανεχτούν πλέον το μονοπώλιο της Aramark και αντ’ αυτού είχαν αγκαλιάσει την επιλογή της ελεύθερης αγοράς να αγοράσουν μεσημεριανό γεύμα στην πόλη.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Επενδυτικό Ελ Ντοράντο ο Καναδάς – Ισχυρό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ

Εξαφανισμένοι έμποροι: Απάτες με «χίλια πρόσωπα» και κόστος… έναν ΕΝΦΙΑ

Τυχερά παιχνίδια: Εκτοξεύτηκε η αγορά την τελευταία 10ετία – Αποκαλυπτικά στοιχεία (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version