Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα επίπεδα των 65 έως 70 δολαρίων ανά βαρέλι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.
Όμως, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ «γενναιόδωρο» για τη Μόσχα. Κι αυτο, διότι υπερβαίνει σημαντικά τόσο το κόστος παραγωγής της Ρωσίας (άρα, διατηρεί το περιθώριο κέρδους), όσο και τις προσδοκίες πολλών χωρών – μελών.
Ενόσω, μάλιστα, το Κρεμλίνο ήδη πουλάει το πετρέλαιό του με σημαντική έκπτωση (σε σχέση με τη spot αγορά), οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιβολή πλαφόν στα 65 – 70 δολάρια θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο, περιορίζοντας σε πολύ μικρό ποσοστό το περιθώριο κέρδους της Ρωσίας.
Οι πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. συνεδριάζουν εντός της ημέρας, προκειμένου να εξετάσουν τον μηχανισμό του πλαφόν, αλλά και την προτεινόμενη ανώτατη τιμή. Για την έγκριση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών – μελών.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, οι τιμές του πετρελαίου στη spot αγορά (αγορά «μετρητών») δέχονται σημαντικές πιέσεις, καθώς οι traders εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα έχει μικρό αντίκτυπο στα επίπεδα της προσφοράς, προεξοφλώντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να πωλείται στην Ε.Ε. σε τιμές κάτω του προτεινόμενου πλαφόν.
Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη υποχωρούν κατά 2,3% και περιορίζονται στα 86,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καταγράφουν πτώση στο -2% και τα 79,3 δολάρια ανά βαρέλι.
«Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το Brent, δηλαδή γύρω στα 65 δολάρια ανά βαρέλι» σημειώνει ο Σιμόν Ταγκλιαπιέτρα, αναλυτής του think tank Brugel. «Εάν το πλαφόν τεθεί σε παρόμοια επίπεδα, τότε αυτό δεν θα βλάψει τη Ρωσία» εξηγεί, μιλώντας στο Bloomberg.
Ας σημειωθεί ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει διττό στόχο. Αφενός να συνεχιστεί η ροή του αργού, χωρίς να διασαλευτούν τα επίπεδα της προσφοράς και να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Αφετέρου να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από τις ενεργειακές πωλήσεις, τα οποία χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Η επιβολή ενός πλαφόν στα 65 – 70 δολάρια, επομένως, ενώ εξυπηρετεί τον πρώτο στόχο, αποτυγχάνει σημαντικά να εξυπηρετήσει τον δεύτερο στόχο, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ασκούν πιέσεις για την επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το πλαφόν θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 5 Δεκεμβρίου. Όμως, σχεδιάζεται να δοθεί μια περίοδος χάριτος 45 ημερών για το πετρέλαιο, το οποίο έχει φορτωθεί στα πλοία πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έχει εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση της Κομισιόν ευθυγραμμίζεται με την πρόταση των χωρών των G7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Καναδάς κ.α.), οι οποίες επίσης δρομολογούν την επιβολή ενός πλαφόν στα επίπεδα των 65 – 70 δολαρίων ανά βαρέλι.
Διαβάστε επίσης
Villa Mandra: Ενα σύμβολο ευζωϊας στη Μύκονο με μοναδική θέα στη Δήλο