Zημιές ύψους 100 δισ. ευρώ έχουν καταγράψει οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο 2022.
Σύμφωνα με το Business Insider, το οποίο επικαλείται έρευνα των Financial Times σε 600 οικονομικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν από ευρωπαϊκές εταιρείες, οι 176 από αυτές αντιμετώπισαν ζημίες έπειτα από την πώληση, το κλείσιμο ή τη μείωση των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία.
Η έρευνα των FT έδειξε ότι οι περισσότερες απώλειες επικεντρώθηκαν σε τομείς που ήταν ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι, όπως η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Τρεις εταιρείες, και συγκεκριμένα οι BP, Shell και TotalEnergies, αντιμετώπισαν κυρώσεις ύψους 40,6 δισ. ευρώ, ωστόσο κατάφεραν να υπερκαλύψουν τις απώλειες, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενέργειας τους έχουν αποφέρει απέφεραν υψηλά κέρδη.
Επισημαίνεται ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι έμμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, όπως το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων.
Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες απομειώσεις, αυτές προέρχονται από τη χημική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.
Ωστόσο, δεν αποφάσισαν όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες να κόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Σύμφωνα με μελέτη του Yale που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 1.000 εταιρείες που υποσχέθηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, εκείνες που κατάφεραν να φύγουν εντελώς από τη χώρα τελικά είναι λίγο περισσότερες από τις μισές.
«Οι εταιρείες που έφυγαν από τη Ρωσία έχασαν πολλά χρήματα, όμως εκείνες που έμειναν κινδυνεύουν με πολύ μεγαλύτερες απώλειες», δήλωσε στους FT ο Ναμπί Αμπντουλάεφ, συνεργάτης της εταιρείας συμβουλευτικής «Control Risks». «Αποδεικνύεται ότι το “cut and run” ήταν η καλύτερη στρατηγική για τις εταιρείες που αποφάσισαν τι να κάνουν στην αρχή του πολέμου. Όσο πιο γρήγορα έφυγαν, τόσο μικρότερες ήταν οι ζημιές τους».
Έπειτα από την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Danone και Carlsberg τον περασμένο μήνα από το Κρεμλίνο, οι ειδικοί φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να κάνει την έξοδο των εταιρειών από τη Ρωσία ακόμη πιο δύσκολη. Κι αυτό γιατί το κράτος ετοιμάζεται να εγκρίνει έναν νέο νόμο, που δίνει στο Κρεμλίνο προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την κατάσχεση των μετοχών σημαντικών εταιρειών, οι μέτοχοι των οποίων αποχωρούν από τη Ρωσία.
Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, τον Δεκέμβριο 2022 η Ρωσία άρχισε να αναγκάζει τις εταιρείες που πουλούσαν τα περιουσιακά στοιχεία τους, να τα διαθέτουν με έκπτωση 50%, προκαλώντας διαμάχη με τους επιχειρηματίες της χώρας. Επίσης, μια σειρά από μακροσκελή νομοθετικά μέτρα έχει αυξήσει κατά πολύ τον χρόνο που χρειάζονται οι εταιρείες για να ολοκληρώσουν την απόσυρσή τους από τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη
Δημήτρης Ματθαίου: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Ναυτιλία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ