search icon

Ευρώπη

Reuters: Το σχέδιο της ΕΚΤ για τα ομόλογα – Στις χώρες «αποδέκτες» εντάσσει την Ελλάδα

Ποιων χωρών τα ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ, προκειμένου να τα ανακατευθύνει προς τον Νότο και να μειώσει τα spreads

Ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, μαζί με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από την ωρίμανση του γερμανικού, του γαλλικού και του ολλανδικού χρέους θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα spread μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει αυτήν τη διαδικασία αύριο (1.7.2022), καθώς προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εμπόδια στα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων -για τα οποία προετοιμάζει και ένα νέο εργαλείο, που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες, δηλαδή σε δωρητές, αποδέκτες και σε ουδέτερους, με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των spread στα ομόλογά τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα spread υπολογίζονται έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη.

Όπως ανέφεραν οι πηγές του Reuters, η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τις χώρες – αποδέκτες ένα μέρος των μετρητών από τις λήξεις ομολόγων που αγόρασε από τις χώρες – δωρητές στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), με τα έσοδα από τα ομόλογα «ουδέτερων» χωρών να λειτουργούν ως απόθεμα ασφαλείας.

Οι λίστες θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, ενώ αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε περιφερειακές χώρες και χώρες του πυρήνα, που είχε προκύψει την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της ευρωζώνης, πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Reuters, στις χώρες – αποδέκτες βρίσκονται μερικές χώρες που οι επενδυτές θεωρούν ριψοκίνδυνες, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της μικρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες – δωρητές, αυτές αποτελούνται από τις λεγόμενες χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες, δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παρόλο που οι αποπληρωμές στα ομόλογα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να καθησυχάσει τους επενδυτές. Για τον λόγο αυτόν, έχει επιταχύνει τις σχετικές κινήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να προχωρά σε νέες αγορές όπου είναι απαραίτητο, αρκεί η εκάστοτε χώρα να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως ανέφεραν οι πηγές του Reuters, αυτό μπορεί να εξακριβωθεί από την Κομισιόν με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ή τις οικονομικές συστάσεις της, ή από την ίδια την ΕΚΤ μέσω αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως συνέβη με την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% και πληθωρισμό 7,6% βλέπει η ΤτΕ για το 2022

Νέες αυξήσεις από αύριο στα εισιτήρια των πλοίων – Οι έξι προτάσεις των ακτοπλόων για το ενεργειακό κόστος

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

 

Exit mobile version