Στην πρόταση για χορήγηση στο μέλλον από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης, που θα αφορούν μικρότερα ποσά και μικρότερη περίοδο αποπληρωμής αλλά παράλληλα θα προβλέπουν λιγότερο αυστηρούς όρους σε σχέση με τα κανονικά προγράμματά του, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσινγκτον, με θέμα: «Τι θα ακολουθήσει στην Ευρωζώνη», ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η ιδέα πίσω από μία τέτοια δυνατότητα είναι ότι «θα ήταν πιθανόν πιο υγιές για την Ευρωζώνη συνολικά να σταθεροποιεί έγκαιρα μεμονωμένες χώρες της, με τη βοήθεια μικρότερων και πιο βραχυπρόθεσμων δανείων έκτακτης ανάγκης, παρά να περιμένουμε μέχρι να ξεσπάσει μία μεγάλη κρίση και να χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η χορήγηση τέτοιων δανείων θα αποτελούσε μία δυνατότητα στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μέσου για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε περίπτωση ασύμμετρων σοκ που δεν επηρεάζουν όλη την Ευρωζώνη αλλά μόνο μία ή δύο χώρες. Υπάρχουν αυτή την περίοδο αρκετές προτάσεις για την πιθανή μορφή ενός τέτοιου μέσου, είπε, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ένα Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες (rainy day fund). «Πολλές από τις προτάσεις αυτές προσφέρουν καλά χαρακτηριστικά για τη σταθεροποίηση. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα μοντέλα συνεπάγονται κάποιες μόνιμες μεταβιβάσεις, οι οποίες είναι πολιτικά μη αποδεκτές και δεν είναι πραγματικά αναγκαίες από οικονομική άποψη, με δεδομένη τη μεγάλη ετήσια ροή μεταβιβάσεων στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε για τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις αλλαγές που θα ενισχύσουν την Ευρωζώνη. «Η καλή οικονομικά περίοδος που έχουμε στην Ευρώπη σήμερα κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη μίας συναίνεσης», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος και μπορεί να επικρατήσει ο εφησυχασμός. «Οι καλές οικονομικά εποχές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Οι δείκτες επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η κορυφή, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πιθανότατα πίσω μας, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι βλέπει αρκετούς καθοδικούς κινδύνους που μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση στο εγγύς μέλλον. «Αυτοί περιλαμβάνουν την απειλή του προστατευτισμού και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, την ωρίμανση του αναπτυξιακού κύκλου σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Ευρωζώνης, το γεγονός ότι η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται για πολύ καιρό με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον δυνητικό της ρυθμό, ιδιαίτερα όταν το παραγωγικό κενό θα κλείσει φέτος, την απογοήτευση των ψηφοφόρων που οδηγεί σε αύξηση του λαϊκισμού καθώς και την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».

«Δεν είναι περίεργο ότι οι αλλαγές στην πολιτική είναι ευκολότερες και μπορεί να γίνουν ταχύτερα σε μία κρίση. Ελπίζω, όμως, ότι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι η πρόοδος στην Ευρώπη είναι επίσης δυνατή και όταν δεν υπάρχει κάποια υπαρξιακή απειλή, όπως αυτή μίας οικονομικής κρίσης, ‘όταν ο ήλιος θα λάμπει’», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ. Όπως είπε, η ΕΕ είναι απίθανο να γίνει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος «πως δεν χρειαζόμαστε μία πλήρη πολιτική ένωση ούτε μία πλήρη δημοσιονομική ένωση για να κάνουμε τη νομισματική ένωση να λειτουργεί ομαλά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ