search icon

Ευρώπη

Ρέγκλινγκ: «Να μετεξελιχθεί ο ESM σε ‘Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο’»

«Η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ετησίως λόγω ESM»

Του Στέλιου Μορφίδη

Την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM) «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και τη θεσμοθέτηση του στα πλαίσια μίας αναθεώρησης της «Συνθήκης της Ευρώπης», προτείνει ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο Economic Forum των Βρυξελλών το πρωί για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι με τον ESM η Ευρωζώνη πλέον έχει δημιουργήσει τρόπο τινά το δικό της «ΔΝΤ», το οποίο όμως εξαρτάται απόλυτα απ’ τη συνεργασία τριών θεσμών: του ESM, που είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας και ο οποίος μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια έχει χορηγήσει «τρεις φορές τη χρηματοδοτική βοήθεια που έχει δώσει το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο», 255 δισ ευρώ, της Κομισιόν, που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των χωρών μελών και επιβολής των όρων προσαρμογής εκείνων που μπαίνουν σε πρόγραμμα, και της ΕΚΤ που διασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα απαιτείται πολύ καλός συντονισμός και νομίζω ότι αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε«, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι ο Μηχανισμός χωρίς να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους αλλά μέσω δανεισμού με χαμηλά επιτόκια -χάρη στην εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών- έχει καταφέρει να στηρίξει τις χώρες που είναι σε ανάγκη.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίπτωση της χώρας μας τονίζοντας πως χάρη στη φθηνή χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους που παρέχει ο Μηχανισμός η Ελλάδα επωφελείται 8 δισ ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4% του ΑΕΠ. Σημείωσε δε ότι λόγω αυτής της φθηνής χρηματοδότησης η χώρα μας έχει σήμερα χαμηλότερο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Κάτι το οποίο απέδωσε ο ίδιος στην «αλληλεγγύη» των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

«Ωστόσο για να γίνει καλύτερη δουλειά προτείνω με μία αλλαγή της Συνθήκης της Ευρώπης, που ίσως δρομολογηθεί για άλλα πιο καίριας σημασίας πράγματα, να θεσμοθετηθεί η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», υπό τη σκέπη του οποίου θα συμπτυχθούν οι ευθύνες των τριών θεσμών.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος προτείνει και το διαχωρισμό του Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας (SSM) απ’ την ΕΚΤ ώστε να γίνει «πραγματικά ανεξάρτητος».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη για να προχωρήσει η βαθύτερη ένωση είναι ένας ισορροπημένος επιμερισμός του ρίσκου. «Κάτι τέτοιο δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες», είπε. Αυτό, όπως σημείωσε, μπορεί να γίνει μέσα από δύο πυλώνες. Πρώτον, μέσω των αγορών, όταν υπάρχει βαθιά ενσωμάτωση. Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, με την κρίση του 2009 οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν αντίθετη πορεία απ’ αυτή της ενσωμάτωσης και ενοποίησης. Κάτι που σημαίνει πως θα πάρει χρόνια να υλοποιηθεί μία Κεφαλαιακή ένωση – πέραν της τραπεζικής και ως εκ τούτου να επιτευχθεί ο ισορροπημένος επιμερισμός του ρίσκου.

Κάτι που σημαίνει ότι απ’ τον δεύτερο πυλώνα μπορεί να έρθει πιο γρήγορα, και αυτό είναι οι συμφωνίες επί του δημοσιονομικού με τρόπο τέτοιο ωστόσο που δεν θα αμοιβαιοποιούν το χρέος.

Exit mobile version