search icon

Ευρώπη

Ψηφιακό ευρώ: Γιατί η Λαγκάρντ «κήρυξε πόλεμο» στην Κίνα και το facebook

Η ΕΚΤ υιοθετεί και επίσημα πλέον την θέση ότι η εθνική οικονομική κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών απειλείται από το Libra, του Facebook, το ψηφιακό γιουάν και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα και σπεύδει στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για τη δημιουργία του δικού της ψηφιακού νομίσματος, κάνοντας κι εκείνη, με σχετική καθυστέρηση το πρώτο βήμα σε έναν τομέα που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ριζικά το τοπίο του χρήματος.

Η ΕΚΤ θέτει το θέμα σε διαβούλευση και δεν έχει διευκρινίσει με ποιο τρόπο ακριβώς θα προχωρήσει στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ, εάν δηλαδή θα εκδίδεται κεντρικά από την ΕΚΤ ή η τελευταία θα εποπτεύει τη διαχείρισή τους από ανεξάρτητους ενδιάμεσους φορείς.

Είναι σαφές πάντως ότι η κίνηση της ΕΚΤ έχει στόχο να προφυλάξει την Ευρώπη από την επέλαση των ψηφιακών νομισμάτων που, υπό διάφορες μορφές αναπτύσσουν τα αμερικανικά κυρίως τεχνολογικά μονοπώλια που έχουν σαρώσει τα πάντα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πληρωμές.

Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να φρενάρει συστήματα όπως το PayPal, ή τα ψηφιακά νομίσματα και πορτοφόλια που προωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ψηφιακοί κολοσσοί.

Η ΕΚΤ κινείται αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις άλλες ευρωπαϊκές αρχές, αλλά σίγουρα δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι η Ε.Ε. κινητοποιείται για να φρενάρει με διάφορα μέσα την επέλαση των ψηφιακών μονοπωλίων, τα οποία όχι μόνο ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι όλων των αγορών, αλλά πλέον καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ανάπτυξη ευρωπαϊκών ανταγωνιστών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Ε.Ε. προωθεί σαρωτική νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία θα υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, κυρίως αμερικανικές, να μοιράζονται με μικρότερους ανταγωνιστές τα δεδομένα που αποκτούν για τη συμπεριφορά των πελατών τους.

Στην έκθεση για το ψηφιακό ευρώ η ΕΚΤ δεν κρύβει ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να αποτρέψει την απώλεια της «Ευρωπαϊκής χρηματικής, οικονομικής και τελικά πολιτικής κυριαρχίας».

Ουδείς μπορεί να κρύψει ότι οι κυβερνήσεις και οι οικονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο φοβούνται την επέλαση των ψηφιακών νομισμάτων που δημιουργούν εταιρείες τεχνολογίας όπως η Facebook, με το Libra, το Google Pay, αλλά και την Κίνα η οποία βρίσκεται μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες στον τομέα αυτό. Οι Κινέζοι έχουν ήδη κάνει δοκιμές και δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα, χωρίς να διευκρινίζουν πότε ακριβώς, θα θέσουν σε διάθεση το ψηφιακό γιουάν.

Ο φόβος των αρχών παγκοσμίως είναι ότι ένα ή περισσότερα από αυτά τα νομίσματα θα εξελιχθούν σε διεθνές μέσο συναλλαγών, εκτοπίζοντας τα εθνικά νομίσματα. Ειδικά το γιουάν, με περίπου 40 εκατομμύρια Κινέζων ανά τον κόσμο και την υποστήριξη του πανίσχυρου κρατικού μηχανισμού εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές νόμισμα με παγκόσμια χρήση.

Το Libra, του Facebook, μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα από την εφαρμογή whatsapp, η οποία ανήκει επίσης στο Facebook και θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν πληρωμές, συναλλαγές, επενδύσεις και οποιαδήποτε άλλη οικονομική συναλλαγή με Libra.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φιλίπ Λε Μερ είχε δηλώσε ξεκάθαρα ότι η εθνική οικονομική κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών απειλείται από το Libra, του Facebook,το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί θα υποστηρίζεται από διάφορες επενδυτικές τράπεζες και άλλους φορείς. Η άποψη αυτή γίνεται και επίσημα πλέον θέση της ΕΚΤ, η οποία δηλώνει και αυτή αποφασισμένη να προχωρήσει στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ, ενώ ήδη προχώρησε και σε κατοχύρωση του σχετικού εμπορικού σήματος.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δίνει μάλιστα το στίγμα της αναγκαιότητας για ένα ψηφιακό ευρώ, περιγράφοντας διάφορα σενάρια στα οποία η χρήση του θα είναι απαραίτητη. Όπως η περίπτωση μιας κυβερνο-επίθεσης η οποία θα διατάρασσε τις πληρωμές και θα καθιστούσε απαραίτητο ένα ασφαλές και αξιόπιστο ψηφιακό νόμισμα ή ακόμα την πιθανότητα να επικρατήσουν άλλα ανταγωνιστικά ψηφιακά νομίσματα από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Exit mobile version