Τη… φόρα αμερικανικών εταιρειών, όπως το Facebook, η Mastercard και η Visa, οι οποίες διεκδικούν με αξιώσεις την πρωτοκαθεδρία στις ψηφιακές πληρωμές την επαύριον της πανδημίας, προσπαθεί να ανακόψει η Ευρώπη, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη δημιουργία του «ψηφιακού ευρώ», αλλά και ενός αμιγώς ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών στην ΕΕ.
«Όταν το πιο γνωστό από τα social media, με περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ανακοινώνει ότι τον Γενάρη – εκτός απροόπτου – θα λανσάρει το Libra, έστω και υποστηριζόμενο από το δολάριο, είναι λογικό η Ευρώπη να… αφυπνιστεί», σχολιάζουν στο newmoney πηγές που παρακολουθούν επισταμένα τα επίμαχα ζητήματα, υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, καλώντας άπαντες τους ενδιαφερόμενους έως τις 12 του ίδιου μήνα να καταθέσουν τις απόψεις τους γύρω από τα οφέλη και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η εισαγωγή του «ψηφιακού ευρώ» και σχετικά με τον πιθανό σχεδιασμό του.
«Θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας, προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή – η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το ‘ψηφιακό ευρώ’ θα κυκλοφορεί παράλληλα με τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει».
Πιο αναλυτικά, το ερωτηματολόγιο χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος απευθύνεται στο ευρύ κοινό, από το οποίο ζητείται, μεταξύ άλλων, να κατατάξει με σειρά σημασίας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το επίμαχο νόμισμα, ήτοι να χρησιμοποιείται σε όλη τη ζώνη του ευρώ, οι πληρωμές να παραμένουν ιδιωτική υπόθεση, να είναι διαθέσιμο στο smartphone και σε τερματικά υποδοχής κ.ο.κ. Παράλληλα, γίνεται λόγος για δύο κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθηθούν για την ορθή λειτουργία του «ψηφιακού ευρώ»: η μία προϋποθέτει την ύπαρξη ενδιάμεσων φορέων για την επεξεργασία του και η άλλη όχι, ζητώντας από το κοινό να επιλέξει το πιο ελκυστικό μεταξύ των δύο.
«Εάν σχεδιάσουμε το ‘ψηφιακό ευρώ’ χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας ή ενδιάμεσου φορέα για την επεξεργασία κάθε επιμέρους πληρωμής, αυτό σημαίνει ότι η χρήση του θα προσομοίαζε με τις πληρωμές με μετρητά, αλλά σε ψηφιακή μορφή – θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε το ψηφιακό ευρώ ακόμη και εάν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, προστατεύοντας, έτσι, την ιδιωτικότητά σας και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν», τονίζεται και προστίθεται: «Η άλλη προσέγγιση προβλέπει τον σχεδιασμό του ‘ψηφιακού ευρώ’ με τη συμμετοχή ενδιάμεσων φορέων, οι οποίοι θα καταγράφουν τη συναλλαγή. Αυτό θα λειτουργούσε διαδικτυακά και θα είχε μία μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής πρόσθετων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργώντας ευκαιρίες καινοτομίας και πιθανές συνέργειες με τις υφιστάμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, θα ήταν πιο εύκολη η ενσωμάτωση του ‘ψηφιακού ευρώ’ στις υπάρχουσες διαθέσιμες ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες και εφαρμογές».
Το δεύτερο μέρος του ερωτηματολογίου απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εμπειρογνώμονες από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εταιρείες τεχνολογίας και πανεπιστημιακούς, με την πλέον χαρακτηριστική ερώτηση να αφορά στον ρόλο που θεωρούν ότι θα έχουν οι τράπεζες, τα ιδρύματα πληρωμών και άλλοι εμπορικοί φορείς στην παροχή του «ψηφιακού ευρώ» στους τελικούς χρήστες.
Παράλληλα, τονίζεται πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αρκετά μέσα για να διαχειριστεί την ποσότητα «ψηφιακού ευρώ» σε κυκλοφορία (όπως ποσοτικά όρια ή τοκισμός με κλιμακούμενο επιτόκιο), διασφαλίζοντας ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δεν θα επηρεαστεί από μετατοπίσεις μεγάλων ποσών χρήματος εμπορικών τραπεζών προς διακρατήσεις «ψηφιακού ευρώ», καλώντας τους επαγγελματίες να αξιολογήσουν τις επίμαχες εναλλακτικές από οικονομική σκοπιά. Αξίζει να αναφερθεί ότι τοκισμός με κλιμακούμενο επιτόκιο είναι όταν μία κεντρική τράπεζα ορίζει συγκεκριμένο επιτόκιο επί τηρούμενων υπολοίπων ψηφιακού ευρώ έως προκαθορισμένο ποσό και χαμηλότερο επιτόκιο επί αντίστοιχων υπολοίπων άνω αυτού του ποσού.
ΕΡΙ: Το αντίπαλον δέος των Visa και Mastercard
Στη δημιουργία ενός αμιγώς ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών που φιλοδοξούν να αποτελέσει το αντίπαλον δέος των Visa και Mastercard έχουν προχωρήσει 16 ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρόκειται για Ομίλους εκ Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Ισπανίας, με τον στόχο να προβλέπει την κάλυψη από το 2022 κάθε συναλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη από καταναλωτές και εμπόρους. Μέσω του επίμαχου, συστήματος, για παράδειγμα, θα μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε πληρωμές διαπροσωπικές, σε καταστήματα ή μέσω Διαδικτύου και να κάνει κανονικά ανάληψη μετρητών.
«Το σοκ της πανδημίας έχει επιταχύνει την τάση για ψηφιοποίηση, οδηγώντας σε αύξηση των διαδικτυακών συναλλαγών και των ανέπαφων πληρωμών στα καταστήματα. Αυτή η τάση είναι πιθανό να παραμείνει μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση. Επομένως, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν τα διαθέσιμα μέσα πληρωμών ικανοποιούν επαρκώς τις ανάγκες των καταναλωτών στην ψηφιακή εποχή. Τα μετρητά προσφέρουν έναν ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο πραγματοποίησης προσωπικών πληρωμών, αλλά δεν είναι κατάλληλα για πληρωμές σε ψηφιακό περιβάλλον, όπως στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται λιγότερο. Οι κάρτες από την άλλη πλευρά, διευκολύνουν τις ψηφιακές, ανέπαφες πληρωμές. Αλλά δεν γίνονται αποδεκτές παντού. Και η πανευρωπαϊκή αποδοχή καρτών που εκδίδονται στις χώρες βασίζεται επί του παρόντος σε συμφωνίες με διεθνή σχήματα. Η ευρωπαϊκή αγορά για πληρωμές με κάρτα κυριαρχείται από μη ευρωπαϊκούς ‘παίκτες’», τόνισε σε πρόσφατο συνέδριο στη Γερμανία το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Φάμπιο Πανέτα, υπογραμμίζοντας, ουσιαστικά, την ανάγκη να υπάρξει κοινό «μέτωπο» της Ευρώπης στο κομμάτι των πληρωμών.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Με εικονικές αναστολές συμβάσεων ζητούν κούρεμα στα ενοίκια
Ο «ψιλικατζής» κι ο εφοπλιστής, οι 1.030 της Τράπεζας Πειραιώς κι ένα deal που χάλασε
Κάτω από 8,3 εκατ. οι οδικές και αεροπορικές αφίξεις στο 10μηνο από 31,6 πέρυσι