Επιστροφή σε προ-Brexit μέρες για εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ συνιστά η πρόταση που παρουσίασε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας την πρόθεση της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία με στόχο την επαναφορά του καθεστώτος της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών για άτομα ηλικίας από 18 έως 30 ετών.
Ο στόχος της Κομισιόν είναι σαφής και αφορά ειδικά τη διευκόλυνση της μετακίνησης των νέων της ΕΕ προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν στη Βρετανία. Το ίδιο προφανώς θα ισχύει και για τους νεαρούς Βρετανούς στα κράτη μέλη της Ένωσης.
Η πρόταση αφορά συγκεκριμένα τους νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών και προνοεί για δικαίωμα διαμονής τουλάχιστον τεσσάρων ετών, με κάποιες πιθανές τροποποιήσεις σε επιμέρους κριτήρια. Κατά το διάστημα αυτό, θα έχουν ελεύθερα (ήτοι δίχως βίζα) το δικαίωμα μετακίνησης, διαμονής και εργασίας.
Σε περίπτωση, μάλιστα, που η συμφωνία επιτευχθεί, πιθανότατα η Βρετανία θα μπορούσε να επανενταχθεί και στο δημοφιλέστατο στους φοιτητές πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.
We’re aiming to rebuild bridges between young Europeans on both sides of the Channel.
Today, we’ve proposed to @EUCouncil to open negotiations with the UK on youth mobility.
This would make it easier for young citizens to study, work and live in the 🇬🇧 and 🇪🇺.
More ↓
— European Commission (@EU_Commission) April 18, 2024
Με τη σημερινή πρωτοβουλία της, η Κομισιόν ουσιαστικά ζητά από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στην έναρξη συνομιλιών με το Λονδίνο για τη μερική κατάργηση ενός από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του καθεστώτος του Brexit και την επαναφορά του δικαιώματος των πολιτών κάθε πλευράς να ταξιδεύουν και να ζήσουν στην έτερη πλευρά της Μάγχης, δίχως βίζα.
Εκτιμάται, μάλιστα, πως το θέμα θα τεθεί ήδη στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο, το Μάιο, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από τα κράτη μέλη.
«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπληξε ιδιαίτερα τους νέους της ΕΕ και της Βρετανίας που θα ήθελαν να σπουδάσουν, να εργάζονται, να ζουν στο εξωτερικό» επεσήμανε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, για θέματα σχέσεων με τη Βρετανία, Μάρος Σέφκοβιτς.
«Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε το πρώτο βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση μιας φιλόδοξης αλλά ρεαλιστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, ώστε να επιλυθεί το θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να ξαναχτίσουμε τις ανθρώπινες γέφυρες μεταξύ των νέων Ευρωπαίων και στις δύο πλευρές της Μάγχης».
Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια σημαντική υπαναχώρηση από την πλευρά των Βρυξελλών, που μέχρι τώρα αντιδρούσαν κάθετα στην προοπτική συναινετικών κινήσεων που αφορούσαν το καθεστώς του Brexit, μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ.
Αντιστοίχως, η πλευρά της Βρετανίας ήδη πίεζε προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς είχε διαπιστώσει τα κενά που είχαν προκύψει τόσο στα βρετανικά πανεπιστήμια όσο κυρίως στην αγορά εργασίας, σε χαμηλόμισθες και εποχικές θέσεις, καθώς και σε εξειδικευμένες θέσεις ειδικευόμενων επιστημόνων και ερευνητών.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό είχε προσεγγίσει στοχευμένα κράτη μέλη, όπως η γειτονική Γαλλία, ελπίζοντας έστω σε διμερείς συμφωνίες για τη δημιουργία πλαισίου ελεύθερης μετακίνησης νέων, στα πρότυπα συμφωνιών που έχει ήδη το Λονδίνο με χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Διαβάστε ακόμη
Απόστολος Βακάκης: Η Jumbo εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates
Reuters: «Ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια δεκαετία (διαγράμματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ