search icon

Ευρώπη

Προσωπικότητες αντιπαρατίθενται διεθνώς για το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας

Οι πρώτες αντιπαραθέσεις έχουν αρχίσει μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Το ζήτημα της διεξαγωγής του καταλανικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας, έχει αρχίσει ορισμένως να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς πολλές προσωπικότητες παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν θέση πάνω σε αυτό το θέμα. Οι πρώτες αντιπαραθέσεις έχουν επίσης αρχίσει μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Μία από αυτές, έφερε αντιμέτωπους το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω του Twitter τον ιδρυτή των WikiLeaksΤζούλιαν Ασάνζ και τον γνωστό Ισπανό συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε, όπως περιγράφει το El Periodico de Catalunya και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, όταν ο Ασάνζ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter τη διάσημη φωτογραφία του Κινέζου φοιτητή που με το σώμα του σταματά τα άρματα μάχης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, με τη λεζάντα, γραμμένη στα καταλανικά και τα αγγλικά: «Ισπανία αυτό δεν θα πιάσει στην Καταλωνία. Ο καταλανικός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Οι συλλήψεις απλώς θα τους ενώσουν και θα τους χαλυβδώσουν».

Ο συγγραφέας του ‘Λοχαγού Αλατρίστε’ και άλλων δημοφιλών έργων, που είναι γνωστός και για την πολεμική του δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επέκρινε τη χρήση της φωτογραφίας αυτής, ως ενδεικτική της «άγνοιας» Ασάνζ για την Καταλωνία και ως δείγμα της ίδιας του «της ηλιθιότητας».

«Η φωτογραφία με τα άρματα μάχης αποδεικνύει ότι εξόν από την άγνοιά σου για την Ισπανία και την Καταλωνία, είσαι παντελώς ηλίθιος κε Ασάνζ», έγραψε στο δικό του tweet ο Πέρεθ-Ρεβέρτε.

Ο Ασάνζ σήκωσε το γάντι και απάντησε αμέσως επί προσωπικού στον Ισπανό συγγραφέα: «Ακόμη κι οι προσβολές σου είναι λογοκλεμμένες από τους τοίχους των αποχωρητηρίων».

Η δηκτική ανταπάντηση του Πέρεθ-Ρεβέρτε ακολούθησε αμέσως: «δεν έχουμε όλοι την εμπειρία να ζούμε σε αποχωρητήρια, πρεσβείες και κλειστά διαμερίσματα, όπως εσείς κε Ασάνζ», έγραψε ο συγγραφέας, αναφερόμενος στην παραμονή του ιδρυτή των WikiLeaks στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου έχει ζητήσει άσυλο εδώ και τέσσερα χρόνια , προκειμένου να μην εκδωθεί στη Σουηδία για κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.

Exit mobile version