search icon

Ευρώπη

Προς τη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας κλίνει η Κομισιόν – Δυσφορία στο Βερολίνο

Την Τετάρτη η Κομισιόν παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα επανέλθει σε ισχύ από την ερχόμενη χρονιά

epa06826679 European flags flutter in the wind in front of the European Commission in Brussels, Belgium, 21 June 2018. On sunday 24 June 2018 an informal working meeting on migration and asylum issues will take place in Brussels in order to work with a group of Heads of State or Government of Member States interested in finding European solutions ahead of the upcoming European Council. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Κόντρα στις βουλές του Βερολίνου αναμένεται να κινηθούν οι προτάσεις που θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας με σημείο αιχμής τους ετήσιους στόχους για τη μείωση των χρεών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται πληροφορίες από το προσχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να μειώνουν τα επίπεδα του δημοσίου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σε ένα χρονικό φάσμα τεσσάρων ετών. Επίσης, οι χώρες με αυξημένα δημοσιονομικά βάρη θα πρέπει και πάλι να τα περιορίσουν σε ποσοστό 0,5% επί το ΑΕΠ ετησίως, ενώ δεν θα τους επιτρέπεται ευελιξία από την εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι γερμανικές προτάσεις

Τα μέτρα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με τους αρχικούς… αλά καρτ κανόνες που είχε θέσει επί τάπητος η Κομισιόν, όμως είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσουν τη Γερμανία. Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της τήρησης ενός αυστηρού πλαισίου. Ενδεικτικά για τα επίπεδα του δημοσίου χρέους η Γερμανία έχει επιμείνει πως οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να μειώνουν το χρέος επί του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για τις χώρες που δεν έχουν μεγάλα βάρη, το ποσοστό που προτείνει είναι στο 0,5% ετησίως.

Θυμίζουμε πως η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου έχουν ανασταλεί από τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού και πρόκειται να επανέλθουν σε ισχύ από την ερχόμενη χρονιά.

Στόχος, λοιπόν, στο μεταξύ είναι να έχει συμφωνηθεί η τροποποίηση τους με τα δημοσιονομικά γεράκια να επιμένουν στην εκ νέου υιοθέτηση αυστηρών δημοσιονομικών στάνταρ και έτερα κράτη μέλη να θέλουν μεγαλύτερη χαλάρωση για την ώθηση των επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και του πολέμου. Η άποψη της Κομισιόν κλίνει κυρίως προς τη δεύτερη λογική. Ωστόσο είναι προφανές από τώρα ότι η διαπραγμάτευση στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Διαβάστε ακόμη

S&P: Αναβαθμίζει και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες – Θετικές οι προοπτικές

Το story πίσω από το νέο 5* τουριστικό project των 182 εκατ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία (pics)

Πάρης Κυριακόπουλος: Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Μοτοδυναμική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version