Την εκτίμησή του ότι απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία ​​και η Ισπανία για την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ.

«Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία ​​και Ισπανία έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν είναι αρκετά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι η απαισιοδοξία που υπάρχει αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς οι επιχειρήσεις διακρατούν τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

«Στο οικονομικό περιβάλλον επικρατεί μια απαισιοδοξία για τις προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πρετ και πρόσθεσε:

«Αυτή συγκρατεί μια ισχυρότερη ανάκαμψη, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορεί να φέρει χαμηλότερες επενδύσεις σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Πρετ, η δουλειά της ΕΚΤ είναι να στηρίξει την ζήτηση όσο διάστημα απαιτείται, όμως με την χαλαρή πολιτική που εφαρμόζει μόνο χρόνο μπορεί να αγοράσει για να αντιμετωπίσει την θεσμική αδυναμία που υπάρχει.

Παρόλο που τα μέτρα της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων του προγράμματος αγοράς ομολόγων ήταν πρωτοφανείς για ένα σχετικά νέο όργανο, ήταν απαραίτητα δεδομένου ότι η ίδια η τράπεζα βρέθηκε σε μια κατάσταση όπου ορισμένοι παρατηρητές υποστήριξαν πως η απόφασή της αυτή ήταν μονόδρομος, κατέληξε ο Πρετ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιταχύνεται αλλά με αργούς ρυθμούς, μια διαδικασία που η ΕΚΤ έχει αποκαλέσει «απογοητευτική». Το ΔΝΤ βλέπει το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μόλις 1,6% το επόμενο έτος, από το αναμενόμενο 1,5% φέτος.