Στο νότιο άκρο του κεντρικού οροπεδίου της Ισπανίας βρίσκεται η πόλη Πουερτολάνο. Επί δεκαετίες η τύχη της είχε συνδεθεί με τον λιθάνθρακα. Το τελευταίο ορυχείο έκλεισε τη δεκαετία του 1970 και στη θέση του εγκαταστάθηκε ένα πετροχημικό εργοστάσιο. Τώρα όμως εκεί πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης για πράσινο υδρογόνο. Ένα έργο εμβληματικό που προσδίδει κύρος στην ισπανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες έχει φιλόδοξους στόχους.
Στην καρδιά εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου
Ο Κάρλος Φουνέζ είναι μηχανικός και εργάζεται στην Iberdrola, τον ισπανικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Μας δείχνει το σημείο που ξεκινά η όλη η διαδικασία για την παραγωγή. Πρόκειται για 14 ομάδες από ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται διεσπαρμένοι σε λόφους. Τα ηλιακά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το φως που αντανακλάται από το έδαφος, η πίσω πλευρά τους είναι επίσης ευαίσθητη στο φως. Μέχρι και 100 μεγαβάτ μπορεί να παράξει η όλη εγκατάσταση, το 1/5 αυτής της ενέργειας αποθηκεύεται σε εφεδρικές μπαταρίες. Μετά τη δύση του ηλίου, ο ηλεκτρισμός για κάποιο χρονικό διάστημα μεταφέρεται, μέσω μιας υπόγειας γραμμής, σε μια βιομηχανική περιοχή.
Διακρίνονται αμέτρητοι αγωγοί και μανόμετρα. Τα περισσότερα προέρχονται από ένα διπλανό κτήριο. Μέσα, επικρατεί εκκωφαντικός θόρυβος. Είναι η καρδιά της εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου. Εδώ 16 μεγάλες κυψέλες ηλεκτρόλυσης χωρίζουν το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο με έως και 20 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τους λόφους με τους ηλιακούς συλλέκτες. Ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Καμία άλλη εγκατάσταση δεν είναι τόσο αποτελεσματική.
Διαβάστε περισσότερα: DW