Δεν θέλει πολύ μυαλό, παρά μόνο τη στοιχειώδη κοινή λογική προκειμένου να βρεις κάποιους τρόπους να ανακόψεις τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain). Αυτό ακριβώς φαίνεται πως κάνουν τώρα κάποιες χώρες στην Ευρώπη που δεν φημίζονται για την οικονομική τους ευμάρεια και ως εκ τούτου υποφέρουν σφόδρα από τη φυγή των νέων επιστημόνων τους στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη.
Για την ακρίβεια, χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης προτείνουν την υιοθέτηση ριζικών φορολογικών κινήτρων για τους νέους ανθρώπους, προκειμένου να μην πακετάρουν για κάποια χώρα της ευρωπαϊκής Δύσης.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας προχώρησε στην πλήρη κατάργηση του φόρου εισοδήματος για σχεδόν 2 εκατομμύρια νεαρούς εργαζόμενους.
Ο νέος νόμος που άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές του μήνα, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των νεαρών Πολωνών που έφυγαν.
Κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο για τον νέο νόμο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Mateusz Morawiecki, ανέφερε ότι 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα την τελευταία 15ετία.
«Είναι σαν να έφυγε ολόκληρη η πόλη της Βαρσοβίας», ανέφερε, προτού χαρακτηρίσει τη δημογραφική καμπή ως «γιγαντιαία απώλεια».
Ετσι, οι Πολωνοί πολίτες κάτω των 26 ετών που κερδίζουν λιγότερα από 85.528 ζλότι ή 22.207 δολάρια ΗΠΑ, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα… λένε με την εφορία.
Ο μέσος μισθός στην Πολωνία ανέρχεται σε 60.000 ζλότι, γεγονός που σημαίνει ότι το όριο είναι σχετικά υψηλό για τους νέους της χώρας.
Στο μεταξύ, η Κροατία έχει ήδη προτείνει την κατάργηση της φορολόγησης για άτομα μέχρι 25 ετών, ενώ έχει μειώσεις κατά 50% τον φόρο εισοδήματος για τους νέους μεταξύ 25 και 30 ετών.
Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες και η νέα νομοθεσία θα αρχίσει να ισχύει από την Πρωτοχρονιά του 2020.
Ωστόσο, μερίδα αναλυτών αναφέρει μιλώντας στο CNBC ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν τέτοιες φοροελαφρύνσεις ανακόψουν τελικά το brain drain.
Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι πως πρωτοβουλίες σαν τις παραπάνω γίνονται μεν με καλή πρόθεση, τελικά όμως αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος
Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων, η αυξανόμενη τάση των νέων να μετακομίζουν στο εξωτερικό και η άρνηση των κυβερνήσεων να δέχονται μετανάστες που θα μπορούσαν να προστεθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας καθιστά της χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πολύ εξαρτημένες, αναφέρουν.
«Τελικά το brain drain, σημειώνουν, θα αρχίσει να έχει επιπτώσεις στη δημοσιονομική ισορροπία και την
οικονομική ανάπτυξη. Έτσι, η ισορροπία με την πιο αναπτυγμένη Δύση δεν θα είναι δυνατή. Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ», επισημαίνουν.
Σημειώνεται ότι το 2017, περίπου 17 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ μετανάστευσαν σε άλλη χώρα, με το 32% εξ αυτών να είναι ηλικίας 15-34 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ.
Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί για τους νέους Ευρωπζίους, με βασική χώρα προέλευσης την Πολωνία, τη Ρουμανία, αλά και πιο πλούσιες οικονομίες όπως την Ιταλία, και την Πορτογαλία.
Χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας εργαζομένων είναι επίσης η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Δανία. Πέραν της φιλοδοξίας τους όμως να βρουν δουλειά και να παίρνουν καλούς μισθούς, το κίνητρο που τους ωθεί να φύγουν στο εξωτερικό μπορεί να είναι βέβαια πολύ διαφορετικό, όπως μια νέα πολιτισμική εμπειρία, αλλά και ο φόβος τους ότι μακροπρόθεσμα η χώρα τους δεν μπορεί να τους προσφέρει ένα βασικό εφόδιο για μια καλή ζωή: μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον.