search icon

Ευρώπη

Πώς το «πείραμα Μακρόν» στη Γαλλία μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη

Η αναβίωση του γαλλο-γερμανικού άξονα και η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων - Τι σημαίνει για τη χώρα μας και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κυβέρνηση

Νέα φάση στα ευρωπαϊκά πράγματα σηματοδοτεί η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, καθώς οι φιλοευρωπαϊκές του θέσεις και η σύμπτωσή τους σε πολλά σημεία με εκείνες της γερμανικής ηγεσίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αναβίωση του γαλλο-γερμανικού άξονα και την προώθηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών στην Ε.Ε. το επόμενο διάστημα.

Για την Ελλάδα, οι δηλώσεις Μακρόν υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στην τελευταία του συνέντευξη, δημιούργησαν προσδοκίες στην ελληνική ηγεσία ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις θετικές παρεμβάσεις υπέρ της χώρας μας, όπως συστηματικά γινόταν μέχρι τώρα με τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, άλλωστε, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ είχε διαδραματίσει θετικό ρόλο υπέρ της χώρας μας, σε διάφορες κρίσιμες φάσεις των πολυτάραχων διαπραγματεύσεων του 2015.

Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα βρει στον Εμανουέλ Μακρόν ένα σύμμαχο στα ευρωπαϊκά ζητήματα, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, κατά την οποία το θέμα του χρέους είναι σε διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών.

Η νίκη Μακρόν έγινε δεκτή με θετικές έως ενθουσιώδεις δηλώσεις από την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, καθώς ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή προοπτική, σε μια περίοδο που η τελευταία αμφισβητείται όλο και περισσότερο από διάφορες πολιτικές δυνάμεις σε αρκετές χώρες.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη και Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει και ένα είδος ευρωπαϊκού προστατευτισμού για υποστήριξη των προϊόντων της Ε.Ε. με άμυνα έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού από χώρες του εξωτερικού (μέτρα αντιντάμπινγκ).

Οι θέσεις αυτές συμπίπτουν σε πολλά με εκείνες της Γερμανίας, συμβαδίζουν δε με το σχέδιο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που εξήγγειλαν οι ηγεσίες των μεγάλων χωρών προ μηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ισοτιμία του ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα εξαμήνου μετά τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς οι αγορές είδαν ότι τα επόμενα χρόνια στο τιμόνι των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα βρίσκονται κυβερνήσεις με παρόμοιες αντιλήψεις και διάθεση συνεννόησης.

Η αβεβαιότητα, βέβαια, για την Ευρώπη μπορεί να υποχώρησε, αλλά δεν εξαλείφθηκε, αφού το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η δημοφιλία του αντιευρωπαϊκού «Κινήματος 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο ανεβαίνει και πάλι στις δημοσκοπήσεις. Επομένως, όταν γίνουν εκλογές στη χώρα θα εξελιχθεί ένα άλλο θρίλερ ανάμεσα στις φιλοευρωπαϊκές και τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

Για τον Μακρόν, πάντως, το ζήτημα είναι η διακυβέρνηση της χώρας, καθώς έχει εξαγγείλει ως βασική προτεραιότητα να επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Βασικός άξονας της στρατηγικής του είναι η απελευθέρωση της οικονομίας, ανάμεσα σε αυτά και η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αλλά και η μείωση του Κράτους, πολιτικές που είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ήδη τα γαλλικά συνδικάτα εξήγγειλαν μεγάλες διαδηλώσεις από την επομένη των εκλογών, έτσι ώστε να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία με το υψηλό ποσοστό ανεργίας (κοντά στο 10%, ενώ για τους νέους φτάνει στο 25%) και τον μεγάλο δημόσιο τομέα, θεωρείται ο μεγάλος ασθενής της Ε.Ε. και η άνοδος της ακροδεξιάς αποδίδεται στην κοινωνική δυσαρέσκεια των πολιτών λόγω της οικονομικής κατάστασης και της ανασφάλειας λόγω της τρομοκρατίας.

Επομένως, το μεγάλο «πείραμα» της Ευρώπης, που θα αποτελέσει και οδηγό για τις πολιτικές εξελίξεις σε άλλες χώρες, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μακρόν θα επιχειρήσει να ανατάξει την οικονομία στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία, εν μέσω μιας κοινής γνώμης που δυσφορεί και μεγάλη μερίδα της οποίας δεν δίστασε να ψηφίσει ακροδεξιά.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com

Exit mobile version