Το υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα, η τραπεζική εποπτική αρχή BDDK και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SPK της Τουρκίας ανακοίνωσαν, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, μέτρα για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας.
Οι ανακοινώσεις ήρθαν μετά τη συνεχή κατρακύλα της τουρκικής λίρας όλο τον Μάιο, που κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, και υποσχέθηκε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.
Κρατικά ομόλογα με στόχο τις αποταμιεύσεις των πολιτών
Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την έκδοση νέων εγχώριων ομολόγων με δείκτη εσόδων: θα πωλούνται μόνο σε ιδιώτες επενδυτές και στόχος τους είναι να ενθαρρύνουν τους πολίτες να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες. Επίσης, το τουρκικό κράτος ελπίζει πως έτσι θα βρει νέους επενδυτές για τα χρηματοδοτήσουν τα κρατικά ταμεία. Τα ομόλογα θα προσφέρουν τριμηνιαίες πληρωμές τόκων με εγγύηση ελάχιστης απόδοσης.
Το υπουργείο θα ανακοινώσει τις αποδόσεις και τις λήξεις με την έναρξη της έκδοσης. Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον από τις 15 Ιουνίου.
Πριν από τις ανακοινώσεις, τα σενάρια έκαναν λόγο για έκδοση ομολόγων με δείκτη πληθωρισμού για ιδιώτες επενδυτές, τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερο ενδιαφέρον από τα ομόλογα με δείκτη εσόδων.
Περισσότερα αποθεματικά στις τράπεζες
Η Κεντρική Τράπεζα (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών (reserve requirement ratio/RRR) για εμπορικά δάνεια σε λίρες θα αυξηθεί στο 20% από 10%. Η αύξηση θα ισχύσει από 8 Ιουλίου. Η Κεντρική Τράπεζα είχε εισαγάγει το 10% RRR σε ορισμένα εμπορικά δάνεια σε λίρες στα τέλη Απριλίου με σκοπό να ενθαρρύνει τις τράπεζες να μετατοπίσουν την προσφορά δανείων προς παραγωγικούς κλάδους, μακριά από δάνεια κεφαλαίου κίνησης. Η εφαρμογή του RRR εξαιρεί εξαγωγικά, επενδυτικά και αγροτικά δάνεια, δάνεια προς ΜμΕ, κρατικούς φορείς και κρατικές επιχειρήσεις.
Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν επιπλέον μακροπρόθεσμους τίτλους σταθερού επιτοκίου σε λίρες, για καταθέσεις σε συνάλλαγμα και κεφάλαια συμμετοχής, από τις 29 Ιουλίου. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγικής επικράτησης της τουρκικής λίρας (liraization, “λιροποίηση”).
Αυστηρότεροι όροι στα δάνεια
Η Αρχή Τραπεζικού Κανονισμού και Εποπτείας, BDDK, μείωσε το γενικό ανώτατο όριο λήξης των καταναλωτικών δανείων σε 24 μήνες για δάνεια από 50.000 έως 100.000 τουρκικές λίρες. Το όριο μειώθηκε σε 12 μήνες για δάνεια αξίας άνω των 100.000 λιρών. Επίσης, η Αρχή έθεσε αυστηρότερους όρους στο ελάχιστο ποσό πληρωμής για το χρέος των πιστωτικών καρτών. Η ελάχιστη μηνιαία απαιτούμενη δόση σε πιστωτικές κάρτες ορίστηκε στο 20% του μηνιαίου υπολοίπου για κάρτες με όριο έως 25.000 λίρες. Το ποσοστό ανεβαίνει σε 40% για κάρτες με υψηλότερο όριο δανεισμού. Στόχος είναι ο περιορισμός της αύξησης των καταναλωτικών δανείων και των δαπανών των νοικοκυριών.
Η Αρχή ετοιμάζει και νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και θα αφορούν στα στεγαστικά δάνεια, στην ενίσχυση επιχειρηματικών δανείων σε παραγωγικούς τομείς και σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό. Τέλος, η BDDK εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή στάθμισης κινδύνου των δανείων προς νομικά πρόσωπα που διενεργούν συναλλαγές swap με οντότητες του εξωτερικού.
Αγορά εμπορευμάτων στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Sermaye Piyasası Kurulu, SPK) ανακοίνωσε ότι μειώνει τις χρεώσεις της, προκειμένου να ενισχύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις τοπικές εταιρείες και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να αποκτήσουν κεφάλαια εκδίδοντας άλλα μέσα αύξησης κεφαλαίου, εκτός από μετοχές. Για τις εκδόσεις χρεογράφων στο εξωτερικό, η SPK μείωσε τα τέλη κατά 50%.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε, επίσης , ότι ξεκινάει αγορά εμπορευμάτων στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ετοιμάζεται το πλαίσιο για συναλλαγές σε εμπορεύματα όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, το ασήμι και ο χαλκός. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή είναι μία κίνηση που στοχεύει στη διατήρηση των κεφαλαίων των Τούρκων εμπόρων εμπορευμάτων εντός της χώρας.
Διαψεύδουν τις εκτιμήσεις για capital controls
Στην ανακοίνωσή του για την εξαγγελία των νέων οικονομικών μέτρων, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών θέλησε να καθησυχάσει ότι δεν επίκειται επιβολή capital controls, όπως πολλοί διεθνείς αναλυτές προβλέπουν.
Το υπουργείο ανέφερε ότι «ορισμένοι κύκλοι χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να αμφισβητήσουν εάν η Τουρκία είναι μια οικονομία ελεύθερης αγοράς και εάν το συναλλαγματικό της καθεστώς είναι φιλελεύθερο, εικάζοντας ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει έκτακτα μέτρα σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς». Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι οι αρχές της ελεύθερης αγοράς είναι απολύτως σεβαστές από την τουρκική κυβέρνηση.
Διαβάστε ακόμη:
Power Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος (vid)