Η πορτογαλική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους για τους νέους κάτω των 35 ετών σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψει από το να μεταναστεύσουν αλλά και να ενθαρρύνει τους αλλοδαπούς να εγκατασταθούν στη χώρα.

Στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού, που παρουσιάζεται στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Luís Montenegro στοχεύει στη μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κάτω των 35 ετών στο 15% κατ’ ανώτατο όριο.

Ο φορολογικός συντελεστής για τους Πορτογάλους που παίρνουν τον μέσο μισθό, λίγο κάτω από 20.000 ευρώ είναι σήμερα 26%.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι 20άρηδες που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους θα μπορούσαν να μην πληρώνουν καθόλου φόρο για το πρώτο έτος και στη συνέχεια η φορολογική επιβάρυνση θα εφαρμόζεται σε μια κλιμακούμενη κλίμακα. Το μέτρο εφαρμοστεί και για τους νέους αλλοδαπούς. Είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), το οποίο αρχικά κατέθεσε την πρόταση νωρίτερα φέτος.

Τα τελευταία χρόνια, οι ξένοι έχουν συρρεύσει στην Πορτογαλία, παρασυρόμενοι από τα προσιτά ενοίκια, τον ήπιο καιρό και τη φυσική ομορφιά της, όπως μεταδίδει το BBC.

Ειδικά στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και στο Αλγκάρβε, ο αριθμός των λεγόμενων «ψηφιακών νομάδων» έχει εκτοξευθεί. Οι υψηλοί μισθοί τους έχουν ανεβάσει σημαντικά τα ενοίκια, με τον αντίκτυπο να «χτυπά» τους ντόπιους.

Χαμηλοί μισθοί

Οι χαμηλοί μισθοί στην Πορτογαλία αποτελούν επίσης ζήτημα – ο κατώτατος μισθός είναι 870 ευρώ (727 λίρες) και, με 1.640 ευρώ, ο μέσος μισθός είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι επιλέγουν να φύγουν. Περίπου το 30% των Πορτογάλων ηλικίας μεταξύ 15 και 39 ετών – περίπου 850.000 άτομα – ζουν πλέον στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ότι η κυβέρνησή του θα «δώσει στους νέους το μέλλον που τους αξίζει». Το μέτρο αναμένεται να κοστίσει 650 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός Νεολαίας Margarida Balseiro Lopes δήλωσε στα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ότι, ενώ το μέτρο είχε υψηλό οικονομικό κόστος, «το κόστος για τη χώρα που έχει την πιο καταρτισμένη γενιά που υπήρξε ποτέ, που φεύγει και φεύγει και μεταναστεύει, είναι ασύγκριτα υψηλότερο από το οικονομικό κόστος του μέτρου».

Όμως ο κάτοικος της Λισαβόνας João δεν πίστευε ότι το νέο σχέδιο θα κάνει κάτι για τους νέους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε αντ’ αυτού να επικεντρωθεί σε πολιτικές που θα αντιμετώπιζαν το υψηλό κόστος στέγασης, είπε.

Ο προϋπολογισμός θα περάσει μόνο αν οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης απέχουν ή αν το ακροδεξιό κόμμα Chega τον υποστηρίξει – και κανένα από τα δύο σενάρια δεν είναι βέβαιο.

Μια αποτυχία να περάσει ο προϋπολογισμός θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης Μοντενγκέρο, η οποία ήρθε στην εξουσία μόλις τον Απρίλιο μετά τις τρίτες πρόωρες εκλογές μέσα σε τρία χρόνια.

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Σε δύο άξονες η συζήτηση τραπεζών και θεσμών – Χρέος και Ανάπτυξη (πίνακες)

Γκούλσμπι (Fed): Έρχονται σταδιακές μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους 12 – 18 μήνες

Domino’s Pizza: Χαμηλώνει τον πήχη για πωλήσεις και ανάπτυξη του δικτύου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα