search icon

Ευρώπη

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: «Σιγή ιχθύος» από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την παραίτηση Τζόνσον (tweets)

Η μονάρχης είναι από τα πρώτα πρόσωπα που ενημέρωσε ο Μπόρις Τζόνσον, προτού ανακοινώσει δημόσια την απόφασή του να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο - Αυξάνονται συνεχώς οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

Queen Elizabeth II welcomes Boris Johnson during an audience in Buckingham Palace, where she will officially recognise him as the new Prime Minister, in London, Britain July 24, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την πρόθεσή του να παραιτηθεί, προτού εκείνος το αναγγείλει δημόσια την περασμένη Πέμπτη.

Η μονάρχης, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 55χρονο Βρετανό πρωθυπουργό στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης που είθισται να κάνει ο εκάστοτε ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ στη βασίλισσα.

Αν και το παλάτι δεν επιβεβαιώνει, αν ο Βρετανός, υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός ενημέρωσε τη μονάρχη για την πρόθεσή του να παραιτηθεί προτού το ανακοινώσει δημόσια, ο Independent υποστηρίζει ότι η βασίλισσα είναι από τα πρώτα άτομα που γνώριζαν για την παραίτηση Τζόνσον, πριν εκείνος το ανακοινώσει δημόσια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ένα «τηλεφώνημα αβροφροσύνης» στη μονάρχη -που τον περασμένο μήνα γιόρτασε τα 70 χρόνια στον θρόνο- και την ενημέρωσε για την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Μάλιστα, ο Independent γράφει πως ο Τζόνσον τηλεφώνησε γύρω στις 9:10 το πρωί της Πέμπτης στη βασίλισσα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είθισται η βασίλισσα και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να παραμένουν πολιτικά ουδέτεροι και αυτός είναι ο λόγος που, ούτε η μονάρχης, ούτε οι λοιποί γαλαζοαίματοι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα, όπως για παράδειγμα στο δημοψήφισμα για το Brexit. Επίσης, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του εκάστοτε πρωθυπουργού με τη βασίλισσα θεωρούνται εμπιστευτικές, όμως ο Μπόρις Τζόνσον έχει αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες από τηλεφωνικές του επικοινωνίες με την Ελισάβετ.

Τον Ιούλιο του 2019, λίγες ώρες αφού διαδέχθηκε την Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στον πρωθυπουργικό θώκο, αποκάλυψε δημόσια τον διάλογο που είχε με τη βασίλισσα όταν την επισκέφθηκε στο παλάτι για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ανταποκριτής του Euronews NBC ανέφερε ότι ο Τζόνσον αποκάλυψε πως η βασίλισσα του είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί κάποιος θα ήθελε αυτή τη δουλειά;». Αργότερα, το ίδιο έτος, μετά την ακρόαση με τη βασίλισσα ο 55χρονος Τζόνσον αποκάλυψε για την Ελισάβετ πως «αυτή πάντοτε κάνει τις καλύτερες ερωτήσεις».

Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Protothema, ο Τζόνσον θα συνεχίσει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Ελισάβετ στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης ενώ όταν θα έχει εκλεγεί ο αντικαταστάτης του, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, ο Τζόνσον θα πρέπει να επισκεφθεί την Ελισάβετ για να της υποβάλει την παραίτησή του. Είθισται η παραίτηση του εκάστοτε πρωθυπουργού στη μονάρχη να λαμβάνει χώρα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όμως, με δεδομένα τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βασίλισσα τους τελευταίους μήνες, ίσως ο Μπόρις Τζόνσον χρειαστεί να ταξιδέψει μέχρι τη Σκωτία, όπου η βασίλισσα περνά τους θερινούς μήνες στο Κάστρο του Μπαλμόραλ για να της υποβάλει την παραίτησή του.

Το βέβαιο είναι πως ο Τζόνσον καταγράφηκε ως ο 14ος πρωθυπουργός της Βρετανίας στα 70 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. 

Διαβάστε ακόμη

Για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά η ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει 

Με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων οι έλεγχοι της Εφορίας 

Twitter: Το κακό και το… πιο κακό σενάριο μετά την προσπάθεια του Έλον Μασκ να ακυρώσει την εξαγορά

Exit mobile version