search icon

Ευρώπη

Politico: Πόσο πιθανό είναι να γίνει η Λαγκάρντ, η επόμενη πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Γαλλικοί πολιτικοί κύκλοι συζητούν ήδη το ενδεχόμενο διορισμού τεχνοκρατών για να ηγηθούν της χώρας, αναφέρει το μέσο

Σενάριο με την Κριστίν Λαγκάρντ να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Γαλλίας, δίνει στη δημοσιότητα τo Politico μέσα από άρθρο του, το οποίο όπως τονίζει μπορεί να αποτελεί μυθοπλασία, αλλά δεν είναι βγαλμένο από τη φαντασία.

Σύμφωνα με το μέσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καμία μεμονωμένη πολιτική ομάδα δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στους δύο γύρους εκλογών στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, και αυξάνονται οι φόβοι ότι η γαλλική οικονομία θα υποχωρήσει εάν οι φιλελεύθεροι κεντρώοι του Μακρόν διαλυθούν.

Το να καταλήξει η Λαγκάρντ, από μια άνετη θέση ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κόλαση του Παρισιού μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο σήμερα, αλλά γαλλικοί πολιτικοί κύκλοι συζητούν ήδη το ενδεχόμενο διορισμού τεχνοκρατών για να ηγηθούν της χώρας.

«Μία από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι ο διορισμός μιας κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων που είναι πιθανό να κρατούσε για ένα χρόνο περίπου», είπε ο ειδικός δημοσίου δικαίου Ερίκ Λαντό, ο οποίος έδειξε τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τη Λαγκάρντ ως πιθανούς υποψήφιους.

Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχουν επίσης διατυπώσει την ιδέα της οικοδόμησης ενός συνασπισμού που θα περιλαμβάνει μετριοπαθείς νομοθέτες από την αριστερά και τη δεξιά – αλλά αυτό είναι απίθανο σε ένα τόσο πολωμένο πολιτικό τοπίο.

Το πολιτικό έθιμο υπαγορεύει ότι ο πρόεδρος πρέπει να επιλέξει έναν πρωθυπουργό από το κόμμα ή τον συνασπισμό με τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

Με την ακροδεξιά να προβλέπεται να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο εδρών στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν μπορεί να αναγκαστεί, αν και απρόθυμα, να χρησιμοποιήσει τον ηγέτη της, Τζόρνταν Μπαρντέλα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο 28χρονος – που είπε ότι δεν θα ήταν «βοηθός του προέδρου» και θα κυβερνούσε μόνο με πλειοψηφία – θα αποδεχόταν την πρόταση του Μακρόν.

Εάν ο Μπαρντέλα γινόταν ο πρώτος ακροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν εύκολα να συσπειρωθούν για να ψηφίσουν μομφή και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, η αριστερά δεν μπορεί να συμφωνήσει καν για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό.

Φέρτε τους ειδικούς

Παρά τη θυελλώδη πολιτική της, η Γαλλία έχει μια ιστορία ισχυρών κυβερνήσεων και θα έμπαινε σε αχαρτογράφητο έδαφος εάν ο Μακρόν δεν μπορούσε να βρει έναν πρωθυπουργό που είχε τη δυνατότητα να παραμείνει στη θέση του. Εξ ου και η εικασία ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγει στον διορισμό μιας ομάδας ειδικών, χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς.

Εκτός από τους αρχηγούς της ΕΚΤ, Τρισέ και Λαγκάρντ, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να διορίσει κάποιον από το κοινοβούλιο, ο οποίος είναι δημοφιλής, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά, όπως ο κεντρώος βουλευτής της αντιπολίτευσης Charles de Courson, εγγονός Γάλλων ηρώων του πολέμου που βοήθησαν την αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ο πολιτικός αναλυτής Benjamin Morel στη Le Figaro.

Αλλά όποιος και αν ήταν επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης θα έπρεπε πιθανότατα να υπομείνει μια θυελλώδη Εθνοσυνέλευση, επειδή ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να ζητήσει βουλευτικές εκλογές εντός 12 μηνών από τις πρόωρες εκλογές.

Η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο επικίνδυνη όσον αφορά τον προϋπολογισμό – ένα σημείο ανάφλεξης στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι το Παρίσι τις ανησυχεί ήδη, όσον αφορά το χρέος και τα οικονομικά του δημοσίου της, και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα κακό παιδί.

Αλλά χωρίς πολιτική νομιμότητα, μια τεχνοκρατική κυβέρνηση θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις ή να κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή η Γαλλία, αντιμετωπίζει ισχυρούς οικονομικούς αντίθετους ανέμους και κινδύνους κυρώσεων από την Επιτροπή της ΕΕ για το χρέος και τα οικονομικά της.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία για φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκδοση ομολόγων 65 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο

Χατζηδάκης προς τράπεζες: Σύστημα προμηθειών όπως στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version