Όλες οι εκλογές είναι σημαντικές, αλλά μερικές είναι συγκλονιστικές, γράφει το Politico, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία.
Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι οι πιο καταστροφικές μετά τον πόλεμο – όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ατλαντική συμμαχία και ό,τι έχει απομείνει από τη μεταπολεμική φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη.
Η ηγετική θέση της Γαλλίας στην ΕΕ, η έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η στρατιωτική της εμβέλεια ως παγκόσμιας δύναμης καθιστούν αυτές τις εκλογές σχεδόν εξίσου “παγκόσμιες εκλογές” με τις εκλογές Μπάιντεν εναντίον Τραμπ τον Νοέμβριο.
Αυτό οφείλεται στο ποιος μπορεί να κερδίσει: το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, ένα κόμμα που κατάγεται από το δωσιλογικό καθεστώς του στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν το 1940-1944 και το οποίο έχει ιδεολογικούς και οικονομικούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είναι επίσης λόγω του ποιος θα χάσει σίγουρα: ένας Γάλλος πρόεδρος που προσπάθησε – συχνά εύγλωττα, μερικές φορές αδέξια – να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμφιλιώσει τους Γάλλους με τις δυνάμεις της αγοράς και να βρει μια νέα, βιώσιμη ισορροπία μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτές οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν όχι μόνο την ήττα, αλλά ενδεχομένως και την εξάλειψη του “Μακρονισμού” – του μπερδεμένου πειράματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τις μεταρρυθμίσεις του κέντρου με γνώμονα την αγορά στην υπηρεσία της απελευθέρωσης της δημιουργικής δύναμης της Γαλλίας.
Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις που προηγουμένως κυριαρχούσαν στη γαλλική μεταπολεμική ζωή έχουν ήδη περιοριστεί σε καυγαδίζουσες μπάντες αφιερωμάτων. Οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις της γαλλικής πολιτικής ζωής είναι τώρα -και θα μπορούσαν να παραμείνουν για πολλά χρόνια- μια ριζοσπαστική, πολύ διασκορπισμένη αριστερά και μια ακραία, εθνικιστική-λαϊκιστική δεξιά.
Δεν είναι βέβαιο ότι η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού, θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές των δύο γύρων, που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Το νούμερο 2 της και υποψήφιος πρωθυπουργός, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είναι μόλις 28 ετών, έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση αν δεν κερδίσει την καθαρή πλειοψηφία (τουλάχιστον 289) των 577 εδρών της Εθνοσυνέλευσης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει το πολύ 260 έδρες, αλλά η υποστήριξη θα μπορούσε να μετατοπιστεί προς την κατεύθυνσή του τις τελευταίες ημέρες.
Ακόμα και αν ο Μπαρντελά γίνει πρωθυπουργός, ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2027 και είπε στον γαλλικό λαό σε επιστολή του αυτό το Σαββατοκύριακο ότι έχει καθήκον να παραμείνει στην εξουσία και να προστατεύσει τα γαλλικά δικαιώματα και τους θεσμούς από το lepénisme.
Αλλά το γαλλικό σύστημα είναι προεδρικό μόνο κατ’ όνομα. Σχεδόν όλη η πραγματική συνταγματική εξουσία βρίσκεται στο κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Αν αυτοί ανήκουν σε διαφορετική πολιτική πεποίθηση από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αυτοί κάνουν κουμάντο.
Αυτό έχει συμβεί τρεις φορές στο παρελθόν τον τελευταίο μισό αιώνα για σύντομες περιόδους “συγκατοίκησης” μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Τα δύο στρατόπεδα τότε διαφωνούσαν σε πολλές σημαντικές λεπτομέρειες, αλλά συμφωνούσαν στα αμετάβλητα θεμελιώδη στοιχεία της Γαλλικής Δημοκρατίας, από την κεντρική της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την ιδρυτική της δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το κοσμητικά καθαρισμένο Εθνικό Συλλαλητήριο της Λεπέν, εν τω μεταξύ, απεχθάνεται την ΕΕ και θα έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του για να την αποδυναμώσει ή και να την καταστρέψει. Είναι προσηλωμένη σε πολιτικές που θα έκαναν διακρίσεις μεταξύ Γάλλων και αλλοδαπών που διαμένουν εκεί, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών ειδών Γάλλων, ανάλογα με τον τόπο γέννησης ή τη φυλή.
Έχει επίσης μόνο αμυδρά επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πριν από αυτό, πήρε ένα μεγάλο δάνειο από μια ρωσική τράπεζα και στη συνέχεια ένα από μια τράπεζα που συνδέεται με τον συμπαθούντα τον Πούτιν πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Έχει πει ότι η ρωσική ανάμειξη στη Συρία ήταν «καλή για τον κόσμο».
«Οι πολιτικές που εκπροσωπώ εκπροσωπούνται από τον κ. Πούτιν», είπε κάποτε.
Τουλάχιστον ένας πόντος από τους RN υποψηφίους που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου έχουν άμεσους δεσμούς με τη Μόσχα, σύμφωνα με έρευνα της Le Monde. Άλλοι περιλαμβάνουν αντισημίτες, ρατσιστές, vax-skeptics, climate-skeptics και αρνητές του Covid.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε -γιατί τείνει να ξεχνιέται στις μέρες μας- ότι η ιστορία και μεγάλο μέρος του παρόντος του Λεπενιστικού κινήματος είναι ενδόμυχα αντιαμερικανικό. Η Μαρίν Λεπέν θέλει να εγκαταλείψει τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, την ολοκληρωμένη διοίκηση, την οποία θεωρεί όργανο της αμερικανικής ηγεμονίας.
Μια κυβέρνηση του RN θα ήταν επομένως ένα μαχαίρι στην κοιλιά της δυτικής αλλά και της ευρωπαϊκής ενότητας. Θα απειλούσε τη ρωσική διείσδυση στις γαλλικές -και άρα δυτικές- υπηρεσίες πληροφοριών.
Μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από 170 εν ενεργεία και πρώην Γάλλους διπλωμάτες ανέφερε ότι η Μόσχα αλλά και το Πεκίνο θα θεωρήσουν μια νίκη της ακροδεξιάς «ως αποδυνάμωση της Γαλλίας και πρόσκληση για ανάμειξη στην εθνική μας ζωή, για επιθετικότητα κατά της Ευρώπης… και για οικονομική υποτέλεια της Γαλλίας και της ηπείρου».
Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί οι συνήθως επιφυλακτικοί Γάλλοι παίρνουν τέτοια ρίσκα;
Αν ακούσετε κάποιους Γάλλους αυτή τη στιγμή, όλα είναι προς το χειρότερο, στον χειρότερο δυνατό κόσμο. Το κόστος ζωής είναι υψηλό, οι μισθοί είναι χαμηλοί. Η εγκληματικότητα και η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου. Οι υπηρεσίες καταρρέουν. Το έλλειμμα είναι εκρηκτικό.
Και όμως … η Γαλλία τα έχει πάει καλύτερα από άλλα κράτη της ΕΕ όσον αφορά τη μέση αύξηση της απασχόλησης και τον πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια. Ο Μακρόν έχει δαπανήσει περισσότερα από άλλες χώρες για να απαλύνει την άνοδο των τιμών, εξ ου και το άλμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η μετανάστευση και η εγκληματικότητα αποτελούν πρόβλημα, αλλά στατιστικά σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι σε ορισμένες προηγούμενες δεκαετίες. Οι υπηρεσίες βρίσκονται υπό πίεση αλλά εξακολουθούν να αποδίδουν. Δοκιμάστε άλλες χώρες, φίλοι μου. Δοκιμάστε τη Βρετανία.
Ο Μακρόν δεν λαμβάνει καμία αναγνώριση για τις επιτυχίες του και υπερβολική κριτική – ακόμη και μίσος – για τις αποτυχίες του. Αυτό είναι εν μέρει δικό του λάθος.
Υποσχέθηκε ότι θα ήταν επαναστάτης και ένα διαφορετικό είδος πολιτικού, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ένας ακόμη καθιερωμένος μεταρρυθμιστής. Δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πολιτικό κίνημα από τη βάση.
Παρ’ όλη την ευγλωττία του, έχασε τον έλεγχο της αφήγησης. Ο κόσμος τον είδε να βγάζει μεγάλες ομιλίες σε μεγάλα μέρη και η αντίδρασή του ήταν: «Κι εμείς;»
Σαρώνοντας ό,τι απέμεινε από την αποτυχημένη κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, δημιούργησε μια νέα πολιτική δυαδικότητα του κέντρου έναντι της άκρας δεξιάς. Αυτό τον εξυπηρέτησε εκλογικά σε δύο προεδρικές εκλογές.
Αλλά οι Γάλλοι είναι ένας λαός αφοσιωμένος στην τακτική εναλλαγή – δηλαδή στην απέχθεια και την εκδίωξη των διαδοχικών ηγετών. Για πολλούς προηγουμένως μετριοπαθείς ψηφοφόρους, η εναλλακτική λύση – ακόμη και το αντίδοτο – στον μισητό Μακρόν είναι μια κοσμητικά μαλακωμένη ακροδεξιά.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου είναι ένα εντελώς μπλοκαρισμένο κοινοβούλιο. Είναι πιθανό ότι ό,τι έχει απομείνει από το κέντρο του Μακρόν θα συμπιεστεί από την αριστερά και την ακροδεξιά και ότι η Λεπέν και ο Μπαρντελά θα κερδίσουν.
Αυτό δεν θα ήταν απλώς μια ακόμη εναλλαγή. Θα οδηγούσε τη Γαλλία και την Ευρώπη και τον κόσμο μέσα από μια μαύρη τρύπα διατάραξης των δυτικών αξιών και συμμαχιών που ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να έχουν μόνο ονειρευτεί.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί οι τραπεζίτες επιστρέφουν στο Λονδίνο
Μ. Τσαμάζ: Παραδίδω έναν ισχυρό ΟΤΕ
Nike: Η μειωμένη ζήτηση βούλιαξε τις μετοχές – Ποιες μάρκες «έριξαν» τις πωλήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ