Το δόγμα «Τάξις και Ηθική» δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με εξαίρεση την οικογένειά της και, πιο συγκεκριμένα, τον λομπίστα σύζυγό της.
Όπως γράφει το Politico, η επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου είχε στόχο την κάθαρση, καθώς τα σκάνδαλα ήταν απανωτά στα ευρωπαϊκά όργανα αμαυρώνοντας την εικόνα και την αξιοπιστία τους.
Ύστερα από το σκάνδαλο Qatargate το 2022, στο οποίο εμπλεκόταν άμεσα και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, με την κατηγορία ότι λάμβανε μετρητά από την καταριανή κυβέρνηση για την άσκηση επιρροής, η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν να βγάλει στη φόρα τα οικονομικά του θεσμού στο πλαίσιο της διαφάνειας.
Προώθησε λοιπόν έναν νέο κώδικα δεοντολογίας που απαιτούσε – μεταξύ άλλων – τα υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωκοινοβουλίου να δηλώνουν εγγράφως αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους, της προσωπικής τους ζωής ή τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Αλλά, σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, ένα βασικό πρόσωπο έμεινε εκτός: η ίδια η πρόεδρος, όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο.
Θα μπορούσε να κοινοποιήσει μέσω γραπτής ή προφορικής δήλωσης ότι ο Φινλανδός σύζυγός της, Ούκο Μέτσολα είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος των συμφερόντων της ΕΕ για το Royal Caribbean Group με έδρα το Μαϊάμι, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο.
Αντιθέτως, η εργασία του συζύγου της ως ένα μεγάλο βαθμό πέρασε απαρατήρητη, ακόμη και όταν εργαζόταν για να επηρεάσει την πράσινη νομοθεσία- ορόσημο που θα υπέγραφε τελικά η σύζυγός του.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η πρόεδρος Μέτσολα — ή οποιοσδήποτε επικεφαλής του ιδρύματος — θα πρέπει να εξαιρεθεί από την υποβολή μιας τέτοιας δήλωσης», τόνισε ο Νίκολας Αϊόσα, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα διαφάνειας «Transparency International EU».
«Θα πω ότι εάν έχει κάποιος σύζυγο που εμπλέκεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, αμειβόμενη ή μη, που επιδιώκει να επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, θα πρέπει να το δηλώσει ο ίδιος ο ευρωβουλευτής», πρόσθεσε ο Αϊόσα.
Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι ο σύζυγος της Μέτσολα συμμετείχε σε σύγκρουση συμφερόντων. Ο Ούκο συμπλήρωσε τα κατάλληλα έγγραφα για αναλάβει ως λομπίστας, τα οποία ήταν διαθέσιμα στο κοινό.
Ούτε υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου παραβίασε τους κανόνες του – οι οποίοι, τελικά, δεν ίσχυαν γι ‘αυτήν σε αυτήν την περίπτωση – ή απόδειξη ότι χρησιμοποίησε την επίσημη εξουσία της για να επηρεάσει αθέμιτα τη νομοθεσία για λογαριασμό του συζύγου της.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr