Το κόστος δανεισμού των δέκα μελών της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη έχει πλήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυξάνοντας το κόστος κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

«Βλέπετε τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην κεντρική Ευρώπη», δήλωσε η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, ενόψει της δημοσίευσης της εξαμηνιαίας έκθεσης της τράπεζας για τις οικονομίες των μελών της. «Πολλές κυβερνήσεις μιλούν ανοιχτά για τον φόβο τους ότι θα δεχθούν επίθεση και αυτό είναι σίγουρα ένα μήνυμα που λαμβάνεται από τις αγορές», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, αναφερόμενη σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Λετονία, τα spread στα πενταετή ομόλογα σε σχέση με εκείνα της Γερμανίας, για τις χώρες της ΕΕ στην περιοχή της EBRD, διευρύνθηκαν απότομα μετά το ξέσπασμα του πολέμου και παρέμειναν πάνω από τις 100 μονάδες βάσης.

Στις περιοχές της EBRD, η μέση απόδοση των 5ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Φεβρουάριο 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, και μέχρι τα μέσα Απριλίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι η EBRD καλύπτει περίπου 40 οικονομίες σε τρεις ηπείρους, από την ανατολική Ευρώπη μέχρι την κεντρική Ασία.

Τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη ανήκουν στους μεγαλύτερους επικριτές του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ έχουν προτείνει αυστηρότερες κυρώσεις και έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Και ενώ η γεωγραφική τους εγγύτητα στη σύγκρουση έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με την EBRD η συμμετοχή στην ΕΕ έχει αυξήσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Javorcik, για τα οκτώ κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, η ένταξη αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. Οι οικονομίες τους τώρα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 50% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας, από 26% το 2003, ενώ περίπου το 50% αυτής της ανάπτυξης αποδίδεται στην ένταξή τους στην ΕΕ. «Το γεγονός ότι και άλλες χώρες ενδιαφέρονται για ένταξη στην ΕΕ δεν είναι παράξενο», δήλωσε η Javorcik χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν στα ύψη για… πάντα (πίνακες)

JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς ανοίγει τους ορίζοντες στους δημιουργούς video games (vids + tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ