search icon

Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατά πόσο βοήθησαν τα 100 δισ. τον γερμανικό στρατό

Εδώ και ένα χρόνο όμως, κατά τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τους πόρους, έχουν γίνει ελάχιστα, όπως επιρρίπτουν εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση τα χριστιανικά κόμματα

Πριν από ένα χρόνο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε μια ομιλία στη γερμανική Βουλή που θα μείνει στην ιστορία, παρόλο που ο ίδιος βρισκόταν μόλις δύο μήνες στην εξουσία. Στην ομιλία του έκανε λόγο για αλλαγή εποχής, «Zeitenwende». Ήταν μια αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε τότε την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου που θα προικοδοτούνταν με το υπέρογκο ποσό των 100 δισ. ευρώ. Θα έσπαγε έτσι ένα μεγάλο ταμπού από το τέλος του ΒΠΠ. Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή έλεγε τότε:

«Ο κόσμος μετά από αυτό δεν είναι πια ο ίδιος με τον κόσμο πριν από αυτό. Το βασικό ερώτημα είναι εάν η εξουσία μπορεί να παραβιάσει το δίκαιο, εάν επιτρέψουμε στον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω, στην εποχή των μεγάλων δυνάμεων του 19ου αιώνα ή αν έχουμε τη δύναμη να βάλουμε όρια σε υποστηρικτές του πολέμου όπως τον Πούτιν».

Αλλαγή του Συντάγματος

Στις 3 Ιουνίου, η συντηρητική αντιπολίτευση των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU συμμάχησε με τα κυβερνώντα κόμματα SPD, Πράσινους και Φιλελευθέρους για να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να επιτρέψει το πρόσθετο χρέος με στόχο την αναβάθμιση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Καγκελάριος Σολτς είχε όμως και αξιακά επιχειρήματα στη φαρέτρα του:

«Με την επίθεση στην Ουκρανία, ο Πούτιν όχι μόνο θέλει να διαγράψει μια ανεξάρτητη χώρα από τον παγκόσμιο χάρτη. Καταρρίπτει την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που υπάρχει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Διαβάστε περισσότερα: DW

Exit mobile version