Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.
«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.
Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολης
Δραματικές στιγμές βιώνει ο άμαχος πληθυσμός στην πόλη της Μαριούπολης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταφύγια και κατεστραμμένα κτίρια, ενώ η πόλη πολιορκείται με κάθε τρόπο και από όλες τις κατευθύνσεις, από τις ρωσικές δυνάμεις.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Βεντίμ Ντενισένκο, η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι πλέον κρίσιμη, καθώς οι άμαχοι στερούνται τροφίμων και φαρμάκων. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει κονβόι για τη μεταφορά κρίσιμων αγαθών στις πόλεις που πολιορκούνται, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλεγόταν και η Μαριούπολη. Ωστόσο, είναι άδηλο αν τα φορτηγά με τα τρόφιμα και τα φάρμακα κατάφεραν να φτάσουν στην πολύπαθη πόλη της Ουκρανίας και αν κατάφεραν να αφιχθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, αν επαρκούν να καλύψουν τις πραγματικά τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί.
Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στην ανάρτηση.
«Η Μαριούπολη θυμίζει… Γκρόζνι και Χαλέπι»
Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ μίλησε στο γερμανικό δίκτυο ARD, τονίζοντας πως: «Σημαντικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού έχουν καταστραφεί και όλες οι προσπάθειες εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού μέσω ασφαλών διαδρόμων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει».
Ο Ορλόφ είναι πυρ και μανία με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες, σκοπίμως όπως λέει, εμποδίζουν την απομάκρυνση των αμάχων. «Η πόλη δέχεται συνεχή πυρά και βομβαρδισμούς με τους δρόμους γύρω από την πόλη να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να φθάσουν τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη όπως και δεν είναι δυνατή η διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδήμαρχου της Μαριούπολης, περίπου 200.000 πολίτες προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να εγκαταλείψουν την πόλη.
«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη μας. Η Μαριούπολη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Το σκηνικό θυμίζει Γκρόζνι και Χαλέπι», είπε ο Ορλόφ και πρόσθεσε: «Ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος, αλλά με τους Ρώσους να ρίχνουν βόμβες, δεν έχει όπλα για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».
Σε ποιες χώρες έχουν διαφύγει οι περισσότεροι πολίτες
Σε μια περίοδο που οι Ουκρανοί βιώνουν μια εφιαλτική πραγματικότητα, η μαζική φυγή από τη χώρα τους συνεχίζεται για να γλιτώσουν οι πολίτες από τη δίνη του πολέμου.
Τουλάχιστον 2.504.893 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η πλειονότητα αυτών έχουν μεταβεί σε Πολωνία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Ειδικότερα, στους 105.897 φτάνουν οι Ουκρανοί που έχουν διαφύγει στη Ρωσία, στους 858 στη Λευκορωσία, στους 1.524.903 στην Πολωνία, στους 176.092 στη Σλοβακία, στους 225.046 στην Ουγγαρία, στους 84.671 στη Ρουμανία και στους 104.929 στη Μολδαβία. Την ίδια στιγμή, στους 282.497 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι πολίτες της Ουκρανίας που έχουν μεταναστεύσει προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε ακόμα:
Κατά πόσο έχουν δίκιο οι αναλυτές οι οποίοι ανησυχούν για επανάληψη της κρίσης του ’70
Μπάιντεν: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Eμπάργκο σε βότκα και χαβιάρι
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς ο Πούτιν ένωσε τη Δύση αντί να τη διαλύσει