search icon

Ευρώπη

«Πόλεμος» στην Ιταλία για το άλμα στους τουριστικούς φόρους

Οι στόχοι της κυβέρνησης Μελόνι και η αντίδραση των φορέων του τουρισμού και της φιλοξενίας - Το αγκάθι του υπερτουρισμού και το πρόβλημα των... άδειων ταμείων

Το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι τουρίστες ανά διανυκτέρευση μελετά η ιταλική κυβέρνηση με στόχο να αυξήσει τα έσοδα για τους δήμους και συνάμα να περιορίσει τη μάστιγα του υπερτουρισμού στοχεύοντας σε λιγότερους, αλλά πιο… εκλεκτούς και υπεύθυνους τουρίστες.

Σύμφωνα με την πρόταση που μελετά το υπουργείο Τουρισμού ο εν λόγω φόρος θα ανέβει στα 25 ευρώ ανά βραδιά παραμονής (ή στα 40 δολάρια) για τα πιο ακριβά καταλύματα.

Η απόφαση δεν είναι ακόμη ειλημμένη, καθώς η υπουργός Ντανιέλα Σανταντσέ (που προέρχεται από το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, της Μελόνι) ξεκαθάρισε πως το ζήτημα θα τεθεί σε διάλογο που θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μάλιστα, στο τραπέζι φαίνεται πως θα τεθούν και άλλα θέματα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο και τα έσοδα του.

Ωστόσο εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου έχουν ήδη «εξαγριωθεί» με την πρόταση, διαμαρτυρόμενοι πως αντί να λαμβάνουν βοήθεια και στήριξη από την κυβέρνηση, αυτή θέλει να τους δημιουργήσει επιπλέον εμπόδια.

Μάλιστα, σε δηλώσεις της η διευθύντρια της Confidustria Alberghi, Μπάρμπαρα Κασίγιο, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες επέκρινε την κυβέρνηση επισημαίνοντας πως η Ιταλία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με σκληρό ανταγωνισμό από έτερους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ώστε να έχει τα περιθώρια να… τρομάξει τους ταξιδιώτες. Υποστήριξε δε, πως ήδη ο τουριστικός φόρος είναι πολύ υψηλός.

Σύμφωνα με το τωρινό καθεστώς, οι δήμοι μπορούν να επιβάλουν φόρο διαμονής σε ξένους αλλά και ντόπιους τουρίστες, ο οποίος κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση. Η διακύμανση εξαρτάται από το είδος του καταλύματος και τον αριθμό των αστεριών στα ξενοδοχεία.

Ωστόσο, πέρυσι η κυβέρνηση Μελόνι έδωσε την άδεια στις πλέον δημοφιλείς τουριστικά πόλεις να ανεβάσουν το εν λόγω τέλος έως και στα 10 ευρώ, ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, τα έσοδα από τον εν λόγω φόρο για τους δήμους ανήλθαν σε 775 εκατ. ευρώ το 2023, χάρη και στην περσινή στοχευμένη αύξηση.

Ο τουρισμός στη γειτονική χώρα έχει ανακάμψει δυναμικά μετά την κρίση της πανδημίας, ξεπερνώντας ήδη πέρυσι τα προπανδημικά επίπεδα και ανεβαίνοντας περαιτέρω φέτος.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Fipe-Confcommercio, μόνο το φετινό καλοκαίρι η Ιταλία θα υποδεχτεί συνολικά 215 εκατ. τουρίστες, σημειώνοντας έτσι νέα μικρή αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 2023. Όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα, για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 62 δισ. ευρώ, λειτουργώντας σαν σημαντική τονωτική ένεση για τα δύσκολα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Πάντως, παρά τα ευπρόσδεκτα έσοδα, πολλοί ντόπιοι στις πιο δημοφιλείς περιοχές διαμαρτύρονται για επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους από τον υπερτουρισμό. Επίσης, υπάρχουν διαμαρτυρίες και για τα ενοίκια των κατοικιών, καθώς πολλά σπίτια διατίθενται για βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις.

Παράλληλα φέτος σε περιοχές του νότου, όπως η Σικελία, προέκυψε πρόβλημα και με την επάρκεια του νερού, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας. Έτσι, οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε υποχρεωτική μείωση της χρήσης, κυρίως για τους ντόπιους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες, αυξάνοντας την λαϊκή δυσφορία.

Διαβάστε ακόμη 

Intralot: Έσοδα €173,6 εκατ. για το α’ εξάμηνο του 2024 – Σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού

Πετρέλαιο: Σε αύξηση της παραγωγής θα προχωρήσει τον Οκτώβριο ο ΟΠΕΚ+ – Βουτιά κοντά στο 2% στις τιμές

Αλλάζουν «σχέδιο πτήσης» οι αεροπορικές εταιρείες low cost – Σε ποιες περικοπές προχωρούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version