Υψηλές ταχύτητες ως προς την απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι έτοιμη να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο «αμείλικτος» πληθωρισμός και οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις του Politico, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να κάνει λίγο πιο ξεκάθαρες τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση των διογκούμενων προβλημάτων που ταλανίζουν την Ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοάχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι αυτή που θα καθορίσει τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας καθώς τότε θα είναι διαθέσιμα τα νές στοιχεία για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ θα τερματιστεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο στο 7,5%, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν, ο οποίος θεωρείται «γεράκι», δηλαδή υπέρμαχος της αύξησης των επιτοκίων να εκτιμά ότι στα μέσα της χρονιάς θα φτάσει στο αποκορύφωμά του.
Όμως, καθώς η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ, διαφαίνονται περαιτέρω πιέσεις στις τιμές λόγω του πιθανού ενεργειακού εμπάργο στη Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση ακόμα και στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, στη Γερμανία.
Ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού
Η ανησυχία για πιθανό στασιμοπληθωρισμό δείχνει να υποχωρεί, προς το παρόν. Και παρά τη διαφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αξιωματούχων ότι η αγορά ομολόγων πρέπει να ολοκληρωθεί και τα επιτόκια να αρθούν από τα ιστορικά χαμηλά, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ενδεχομένως να αποκαλύψει περισσότερα για τη συζήτηση κατά την καθιερωμένη συνέντευξη στη συνέντευξη Τύπου στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στη Φρανκφούρτη.
Είναι επίσης πιθανό η κ. Λαγκάρντ να αναφερθεί σε ένα νέο εργαλείο υπό εξέταση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης το οποίο θα επιτρέψει τη διατήρηση του ελέγχου στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς ολοκληρώνεται το QE, υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο.
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
Η ομιλία Λαγκάρντ τον Μάρτιο σηματοδότησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να παραμείνει στην πορεία της νομισματικής ομαλοποίησης, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Bloomberg Economics αναμένει να διατηρήσει την ίδια στάση κατά τη σημερινή της συνέντευξη Τύπου.
Αγορές περιουσιακών στοιχείων
Οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα επαναλάβουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP το τρίτο τρίμηνο, αν και στη συνεδρίαση του Μαρτίου υπήρξαν διφωνίες με τα «γεράκια» να επιθυμούν την ταχεία λήξη του προγράμματος λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να τονίζουν τη σημασία της ευελιξίας και της «προαιρετικότητας», είναι απίθανο να ανακοινωθεί επισήμως ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η Λαγκάρντ ενδεχομένως να δώσει σήμερα κάποιο σήμα για τις προθέσεις του Διοικητικού Συμβούλίου.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP (πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας) ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο. Ενδέχεται όμως να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια επανεπένδυσης των εσόδων.
Υπενθυμίζεται πως στις ανακοινώσεις του Μαρτίου αναφερόταν πως «οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την πανδημία».
Μία τέτοια κίνηση θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας καθώς «η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».
Τα επιτόκια
Η ολοκλήρωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων είναι το κλειδί για τον προσδιορισμό του πότε μπορεί να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% — όπου ήταν από το 2019. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επομένως μία γρηγορότερη λήξη θα άνοιγε την πόρτα για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Οι αγορές βλέπουν τέλος στα αρνητικά επιτόκια φέτος, αν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν άνοδο μόνο τον Δεκέμβριο μέσω αύξησης κατά τέταρτο της μονάδας.
Νέα όπλα στη φαρέτρα της Λαγκάρντ;
Η ΕΚΤ σχεδιάζει ένα εργαλείο που θα αξιοποιήσει σε περίπτωση που οι αποδόσεις των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ζώνης του ευρώ αυξηθούν υπερβολικά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Η Λαγκάρντ είχε κάνει λόγο και παλαιότερα νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
Όπως εκτιμά το Bloomberg, Είναι μάλλον πολύ νωρίς για μια ανακοίνωση καθώς οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Στο μεταξύ, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και οι αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια επιδεινώνουν το κλίμα για τις κυβερνήσεις, η ΕΚΤ μπορεί να στηριχθεί στις επανεπενδύσεις από το ΡΕΡΡ.
Διαβάστε ακόμα:
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Λύση για τους 20.000 εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες
Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα – Κρούσματα κερδοσκοπίας και «υπερκέρδη» 100%
Ελλάκτωρ: Επί τάπητος η αναδιάρθρωση του ομολόγου και οι «κρυφές» αξίες στις ΑΠΕ