Σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έχει την Κυριακή η Ειδική Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ήδη συναντήθηκε στο Προεδρικό με τον κ. Αναστασιάδη και το απόγευμα συναντάται με τον κ. Ακιντζί.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση.

Ο κ. Προδρόμου, όπως αναφέρει το euronews, διευκρίνισε ότι η ίδια θα κρίνει αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων αύριο Δευτέρα, μη αποκλείοντας και κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με την κ. Λουτ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κ. Λουτ για την ετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «παρουσίασε τις θέσεις του και τη θετική προσέγγισή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι «ήγειρε βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου”.

Η κ. Λουτ, συνέχισε, «θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακιντζί και ενδέχεται να υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείεται, αν αυτό θα είναι υποβοηθητικό, και μια κοινή συνάντηση».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ έδειξε να προβληματίζεται από τις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα τις τελευταίες κινήσεις για τα Βαρώσια, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι ο Πρόεδρος «έχει εγείρει αυτά τα θέματα, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αυτή την στιγμή, είπε, «και με δεδομένο ότι πιθανώς τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις είναι καλύτερα να περιοριστούμε σ’αυτά τα οποία γνωρίζουμε σήμερα».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση, επανέλαβε ότι «με δεδομένο το ότι η κ. Λουτ είναι εδώ, θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Τ/κ ηγέτη το απόγευμα, προς το παρόν ας περιοριστούμε σΆ αυτά επιφυλασσόμενοι για το ότι μπορεί μάλιστα να υπάρξει αύριο συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «η κ. Λουτ έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι δεδομένο. Και εργάζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν οι νέες επαφές αύριο εξαρτώνται από το τί θα ακούσει από τον κ. Ακιντζί ή αν έχει διευθετηθεί ήδη νέος γύρος επαφών και για αύριο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εξαρτάται από την ίδια την απεσταλμένη του ΓΓ. «Η κ. Λουτ θα είναι εδώ και αύριο και αναλόγως θα ανακοινωθεί αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «αυτή την στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κ. Λουτ και με τον κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί ο Πρόεδρος να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «βεβαίως ο Πρόεδρος είναι θετικός». Εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει προτάσεις, πρόσθεσε, «διότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η κ. Λουτ θα κρίνει και θα ανακοινωθεί το αν και πώς θα συνεχιστούν αύριο οι διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος ως προς τους όρους αναφοράς είπε ότι υπάρχει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με την κοινή τοποθέτηση, την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις 9 του περασμένου μηνός.

 

Ο υπουργός Άμυνας

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους τη σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, και θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Σημείωσε πως “οι θρασύτατες, αλλά διεθνώς καταδικαστέες ενέργειές της στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όσα αναφέρονται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις ενέργειες του παράνομου καθεστώτος στην Αμμόχωστο, αποτελούν ενέργειες οι οποίες με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών”.

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως αναμένουμε την ανταπόκριση από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Εκείνο που απαιτείται, είναι να επιδείξουν αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και των αμοιβαίων συμβιβασμών, χωρίς να προβάλλουν σε κάθε νέα προσπάθεια, απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις, είπε.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, την Κυριακή, στο μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στη Βάβλα, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για να συμφωνηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά και τα θετικά σημεία που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Με δεδομένη την ειλικρινή μας πρόθεση για επανέναρξη και συνέχιση του διαλόγου από το προχωρημένο σημείο όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει θετικά στη σημερινή συνάντηση με την κ. Λουτ, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε.

Υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος δηλώνει και πάλι την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση του ειρηνικού διαλόγου. Αυτό που απαιτούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου. Ζητούμε μια λύση η οποία θα δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή σταθερότητα, για ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, είπε ο κ. Αγγελίδης.

Επεσήμανε πως για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός που έθεσε προς συζήτηση στο Κραν Μοντανά το θέμα της ασφάλειας, της αντικατάστασης των εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλείας και βέβαια της αποχώρησης του κατοχικού στρατού, σημείωσε.