Την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να αξιολογεί εκ νέου σειρά χωρών που «βλέπουν» σ’ αυτήν μία λύση για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων των πολιτών, αλλά και την επανεκκίνηση του τουρισμού που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημικής κρίσης.
Σε εκτενές της άρθρο για το ζήτημα, η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero», αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέπει σε ταξιδιώτες από το Ισραήλ, μετά την άρση της απαγόρευσης πτήσεων να μεταβαίνουν χωρίς περιορισμούς στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία αποτελεί συνέχεια της πρότασης που πραγματοποίησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ηγείται η Όυρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να φτάσουμε, πριν από το καλοκαίρι, σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, το οποίο να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την Ένωση», τονίζει η γνωστή εφημερίδα της Ρώμης. Και εξηγεί ότι ο κύριος στόχος είναι η ασφαλής ανάκαμψη του τουρισμού χωρίς κινδύνους για ντόπιους και ξένους.
Στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ότι «η Ελλάδα δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να κλείσει τις πόρτες της σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», οι οποίοι θα πρέπει, όμως, να υποβάλλονται σε τεστ και, γενικότερα, στα ήδη προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης. Το άρθρο καταγράφει, παράλληλα «το ενδιαφέρον πολλών άλλων χωρών για την ελληνική πρόταση, με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών για έναν ασφαλή τουρισμό». Στην φάση αυτή, όμως “ο Έλληνας πρωθυπουργός προτιμά να επικεντρωθεί στην δυνατότητα υπογραφής μιας συνολικής, ευρωπαϊκής συμφωνίας, για να μπορέσει, η Ένωση, να εγγυηθεί συνθήκες μετακίνησης των πολιτών όμοιες με εκείνες της προ κορονοϊού εποχής”, τονίζει η εφημερίδα της Αιώνιας Πόλης.
Η ιταλική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι στη Γερμανία μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει ότι καλό θα είναι, πρώτα, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, αλλά σειρά παρατηρητών, στο Βερολίνο, θεωρεί ότι αν κάνει το εμβόλιο ένα ικανοποιητικό ποσοστό πολιτών (γύρω στο 30%) θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως για τους ηλικιωμένους.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πρότασης, και ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Το Ισραήλ προχωρά σε συμφωνίες
Με την πλειονότητα των Ισραηλινών να έχουν εμβολιαστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Ισρα’ηλ ήδη προχωρά σε συμφωνίες που θα επιτρέψουν στους πολίτες της πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Ελλάδα.
Περίπου τα ⅔ των Ισραηλινών έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα η οποία θα βασίζεται σε «διαβατήρια εμβολιασμού». Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε επίσης πως μελετά παρόμοιες συμφωνίες με την Κύπρο και τις Σεϋχέλλες.
Αν και πολλές χώρες αναμένεται να ανοίξουν τα σύνορά τους για τουρίστες που έχουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού, το Ισραήλ προτείνει και την πιστοποίηση εμβολιασμού για την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών.
Αυτά τα πιστοποιητικά μπορεί να αποτελέσουν και τον προάγγελο των «διαβατηρίων εμβολιασμού» τα οποία αρκετές χώρες βλέπουν με καλό μάτι προκειμένου να βοηθήσουν τις ήδη διαλυμένες τουριστικές βιομηχανίες τους.
Τι λέει ο ΠΟΥ
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολύνουν άλλους ακόμη κι αν παραμένουν ασυμπτωματικοί. Επίσης υποστηρίζει πως τα συγκεκριμένα διαβατήρια θα δημιουργήσουν ανισότητες, ιδιαίτερα λόγω της ασυμμετρίας στη διαδικασία διανομής εμβολίων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι επιφυλακτικές και ως προς την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Από την άλλη πλευρά, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα αυτές που βασίζονται σημαντικά στον τουρισμό όπως η Πορτογαλία, υποστηρίζουν την ιδέα.
Αλλά και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της British Airways, ανακοίνωσε πως είχε «πολύ καρποφόρες» συνομιλίες με την κυβέρνηση για το δικό της διαβατήριο εμβολιασμού, γνωστό ως Travel Pass, το οποίο θα είναι έτοιμο για χρήση στο τέλος του επόμενου μήνα.
Η «στροφή» της Βρετανίας
Οι Βρετανοί που θα έχουν εμβολιασθεί θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλείς για να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, μόλις οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό θα έχουν μειωθεί σε χαμηλό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.
Ερωτηθείς χθες, Τετάρτη, το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες ταξιδιών για τη δημιουργία ενός σχεδίου για διαβατήρια εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως, μόλις η κατάσταση με τον κορωνοϊό αλλάξει προς το καλύτερο, τότε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν «κάθε είδους εφαρμογές». Ένα βήμα που απαιτείται πριν ετοιμασθεί η εφαρμογή είναι να συμφωνήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διεθνείς προδιαγραφές για τις λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ για το πώς θα καταστεί δυνατό να «ξεκλειδώσει» η δυνατότητα για διακοπές. Ωστόσο, ο Σαπς είχε δηλώσει νωρίτερα πως η δημιουργία ενός διεθνούς διαβατηρίου εμβολιασμού είναι μια πιθανή πραγματικότητα για τα ταξίδια μετά την Covid. «Όπως έχουμε πράγματα σαν την κάρτα για τον κίτρινο πυρετό … φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα υπάρξει ένα διεθνές σύστημα όπου οι χώρες θα θέλουν να ξέρουν πως έχεις εμβολιασθεί ή έχεις κάνει τεστ πριν ταξιδέψεις αεροπορικώς, πριν φθάσεις εκεί», δήλωσε στην εκπομπή Today του Radio 4 του BBC.
Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε διάστημα εβδομάδων, σύμφωνα με επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών.
Πάντως, σε πρόσφατο δημοσίευμά της η γερμανική Deutsche Welle έκανε λόγο για θολό τοπίο στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες (στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα) ελλείψει κοινού συντονισμού δρομολογούν μονομερώς πλεονεκτήματα για εμβολιασμένους.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Aνάπτυξη 3,5% το 2021 και 5% το 2022 στην Ελλάδα – Υφεση 10% το 2020
Η Κωνσταντινούπολη χάνει την αίγλη της – Γιατί την εγκαταλείπουν οι Τούρκοι
Costa Navarino: Το «χρυσό» deal με τον Τσέχο μεγιστάνα και τα επόμενα σχέδια