search icon

Ευρώπη

Ποια χώρα μπαίνει στην Ευρωζώνη από 1η Ιανουαρίου του 2023

Αυτό που απομένει είναι η τυπική έγκριση από το Eurogroup και το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, η οποία επίκειται μέσα στον Ιούνιο

Πράσινο «φως» ώστε από το 2023 να καταστεί το νέο μέλος της Ευρωζώνης έλαβε η Κροατία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «ok» για την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην κοινή νομισματική ένωση. 

Αυτό που απομένει πλέον, είναι η τυπική έγκριση από το Eurogroup και το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, η οποία επίκειται μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με το Euronews, η είσοδος στη ζώνη του ευρώ θα γίνει πιθανόν την 1η Ιανουαρίου του 2023 -έξι μήνες πριν τη συμπλήρωση 10 ετών από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία θα καταστεί αισίως το 20ο μέλος της Ευρωζώνης (σήμερα είναι 19).  

Από τις επτά υποψήφιες προς ένταξη χώρες στο ευρώ, μόνο το Ζάγκρεμπ τηρεί όλα τα αναγκαία κριτήρια, όπως έκανε γνωστό σήμερα το πρωί η Κομισιόν. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η σταθερότητα των τιμών, η δημοσιονομική πειθαρχία (έλλειμμα κάτω του 3%), η σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η διαρκής σύγκλιση με τις αρχές των Βρυξελλών. 

«Υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα από πλευράς των κρατικών αρχών για είσοδο στο ευρώ» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρετίζοντας την προχωρημένη υποψηφιότητα της βαλκανικής χώρας.  Ο ίδιος, δε, απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Κροατία θα μπορούσε να γίνει μια νέα Ελλάδα (παραπέμποντας στην πρόσφατη ελληνική οικονομική κρίση), υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει νέους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής ένωσης και των εποπτικών μηχανισμών, με στόχο την καλύτερη δημοσιονομική εποπτεία». 

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Andrej Plenković, σε πανηγυρική ανάρτηση στο Twitter, επεσήμανε ότι «η Κροατία θα γίνει σύντομα μέλος της Ευρωζώνης, επιτυγχάνοντας έναν από τους στρατηγικούς μας στόχους». «Το ευρώ θα καταστήσει την οικονομία ισχυρότερη, ενώ θα ωφελήσει σημαντικά τους πολίτες και την κοινωνία».  

Υπενθυμίζεται ότι ως μέλη της Ευρωζώνης είναι οι εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία. 

Προς ένταξη χώρες είναι επίσης, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία. Ωστόσο, καμία απ’ αυτές προς το παρόν δεν τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.  

Η Κροατία, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου, συνορεύει με τη Σλοβενία – Ουγγαρία (βόρεια), τη Σερβία – Βοσνία (ανατολικά) και το Μαυροβούνιο (νότια). Έχει πληθυσμό 4 εκατ. κατοίκων, με το ετήσιο ονομαστικό ΑΕΠ να ανέρχεται σε 50.441 δισ. δολάρια ή 12.095 δισ. δολάρια κατά κεφαλή. Ως νόμισμα χρησιμοποιεί το κούνα (7,5 ανά ευρώ). 

Διαβάστε επίσης:

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Πολύ πιθανόν η Wall Street να καταγράψει ισχυρό ριμπάουντ το β’ εξάμηνο του 2022 

Astypalea Project: O πρωθυπουργός και το «αφεντικό» της VW κηρύσσουν τη β’ φάση

Solmeyea: Η ελληνική πατέντα που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τους ρύπους της βιομηχανίας (pics)

Exit mobile version