Την πεποίθησή του ότι το σχέδιο ανάκαμψης που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα από τα πιο σημαντικά, καθώς η χώρα μας αξιοποιεί και τα δάνεια αλλά και τις επιχορηγήσεις, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι τους τελευταίους 14 μήνες η ΕΕ βίωσε μια πολύ δύσκολη περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι τώρα παρουσιάζονται ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον ίδιον, 14 κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν υποβάλει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης στην Επιτροπή και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναμένει τα υπόλοιπα, με δύο – τρεις εξαιρέσεις, εντός του μήνα.
«Αναμένουμε την κατάθεση όλων των προγραμμάτων ώστε να προτείνουμε στο Συμβούλιο την αποδοχή τους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, με σκοπό να εκταμιευθούν τα πρώτα κεφάλια τον Ιούλιο», ανέφερε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά οι τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι συμβατοί με τους στρατηγικούς στόχους της Κομισιόν, ενώ υπάρχουν ακόμα και μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ελληνικές προτάσεις, όπως ένας μηχανισμός που θα παρέχει ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στους τομείς του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για να εκταμιευτουν οι πρώτες προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 13% των συνολικών κεφαλαίων που δικαιούται κάθε κράτος- μέλος της ΕΕ (η Ελλάδα δικαιούται άνω των 30 δισ) είναι να έχει εγκριθεί έγκαιρα ο μηχανισμός των ιδίων πόρων, μέσω του οποίοι η ΕΕ θα αποπληρώσει το κοινό χρέος της. Προς το παρόν 13 κράτη – μέλη τον έχουν εγκρίνει και η Κομισιόν ελπίζει ότι έως αύριο ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 20 κράτη – μέλη της ΕΕ.
«Σε περίπτωση που έχουμε όλες τις εγκρίσεις μέσα στον Μάιο, κάτι που είναι πιθανό αλλά σε καμία περίπτωση βέβαιο, θα γίνει έξοδος στις αγορές χρήματα ακόμα και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, αλλιώς κάτι τέτοιο θα συμβεί την 1η Ιουλίου».
Όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, το κοινό χρέος που εξέδωσε η ΕΕ δεν αποτελεί απλώς μια απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη – μέλη που εξασφαλίζει ότι κανένα από αυτά δεν θα χάσει στην κούρσα της ανάπτυξης, αλλά ακόμα και ένα εργαλείο που ενισχύει τον διεθνή ρόλο του ευρώ, καθώς η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει σε διάστημα 30 ετών.
Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υποστήριξε ακόμα ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ δεν είναι καλύτερα ή ταχύτερα από αυτά της ΕΕ, καθώς «αν κοιτάξουμε τι συνέβη στην ΕΕ τους τελευταίους 14 μήνες και τα σχέδια που τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται ή αλλά εργαλεία όπως η μηχανισμός SURE, βλέπουμε ότι κάναμε πολλά. Ωστόσο η ΕΕ δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος όπως οι ΗΠΑ, ενώ έχουμε επίσης διαφορετικές κοινωνικές πολιτικές και μοντέλα στην ΕΕ, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι». Σύμφωνα με τον ίδιον οι κρατικές εγγυήσεις για επιχειρήσεις στην Ευρώπη ήταν τρεις φορές υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ και για αυτόν τον λόγο η ΕΕ έχει τον χαμηλότερο αριθμό πτωχεύσεων εδώ και πολλά χρόνια.
Διαβάστε ακόμη:
Bloomberg: Αθηναϊκή Ριβιέρα και Ελληνικό – Το πετράδι του στέμματος της ανάκαμψης
Tο σπίτι της Λαμπέτη στο Κολωνάκι γίνεται boutique ξενοδοχείο ‘’Villa Lambeti’’ το 2022 (pics)