Την άποψη πως η ΕΚΤ μπορεί να κερδίσει τη μάχη του πληθωρισμού διατηρώντας τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αντί να προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις τους επόμενους μήνες, εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα.
Μιλώντας σε εκδήλωση του οικονομικού πανεπιστημίου Bocconi στο Μιλάνο, ο κ. Πανέτα που είναι επιφανές μέλος της ομάδας των «περιστεριών» στο συμβούλιο δεν απέκλεισε μεν την πιθανότητα να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αν οι πληθωριστικές προοπτικές επιδεινωθούν. Όμως, ουσιαστικά υπεραμύνθηκε της άποψης πως, αν η ΕΚΤ επιμείνει στη διατήρηση των επιτοκίων στα τωρινά, ήδη υψηλά επίπεδα, «για μια παρατεταμενη χρονική περίοδο» θα μπορούσε να πετύχει ανάλογο αποτέλεσμα με την περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού και μάλιστα δίχως «το μη αναγκαίο κόστος για την οικονομία».
🧵 With rates now firmly in restrictive territory, we need to calibrate our monetary policy in a way that brings inflation back to target in a timely way while avoiding unnecessary harm to the economy.
Speech https://t.co/K4F5YvkaW3
1/3 pic.twitter.com/XLscoTq1Gz
— European Central Bank (@ecb) August 3, 2023
«Το να βασιζόμαστε μόνο σε μια επιθετική προσέγγιση στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να μεγιστοποιήσει το ρίσκο που συνδέεται με την υπερβολική σύσφιγξη, το οποίο ακολούθως μπορεί να απαιτήσει τα επιτόκια να μειωθούν βιαστικά σε ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η πλήρης επίδραση των μέχρι τώρα αυξήσεων δεν έχει φανεί πλήρως στην πραγματική οικονομία
Για το λόγο αυτό επεσήμανε πως «η έμφαση στην επιμονή (ήτοι στη διατήρηση των επιτοκίων ψηλά για μεγάλο διάστημα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική στην τωρινή κατάσταση, όπου τα επιτόκια βρίσκονται περίπου στα αναγκαία επίπεδα για να διασφαλίσουν βραχυπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών…».
Panetta: Monetary policy may operate not just by raising rates but also by keeping the prevailing level of policy rates for longer.
A stance that incorporates persistence offers greater scope to flexibly adjust our policy in light of the incoming data.
3/3
— European Central Bank (@ecb) August 3, 2023
Εξάλλου, όπως δείχνουν και τα στοιχεία και επεσήμανε και ο ίδιος, «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει δρομολογηθεί». Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει από το ποσοστό ρεκόρ του 10,6% πέρυσι στο 5,3% τον Ιούλιο, αν και στα επίπεδα αυτά παραμένει πολύ πάνω από το όριο-στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Κάποια από τα σκληροπυρηνικά μέλη του συμβουλίου ανησυχούν δε, πως οι αυξήσεις στους μισθούς και η αντοχή στα επίπεδα ζήτησης θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
Από την άλλη πλευρά οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί και στο 0,3% τον Ιούνιο μπορεί μεν να κινούνται σε θετικό έδαφος σε σχέση με την ελαφρά κάμψη των προηγούμενων έξι μηνών, όμως παραμένουν αναιμικοί ειδικά σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,6%.
Κατά τον κύριο Πανέτα οι συνθήκες ζήτησης στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα παραμείνουν σε αδύναμα επίπεδα, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων θα κλιμακωθεί και οι εθνικές κυβερνήσεις αποσύρουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έλαβαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κάτι που θα επηρεάσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μάλιστα, όπως σχολίασε, αν τα καθοδικά ρίσκα στους ρυθμούς ανάπτυξης επιμείνουν, είναι απίθανο να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των μισθών (που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό).
Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τις προβλέψεις τους για την έκβαση της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο. Αν και οι περισσότεροι κλίνουν προς το σενάριο της παύσης, κάποιοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας τελευταίας αύξησης που θα ανεβάσει τα επιτόκια στο ιστορικό υψηλό του 4%.
Διαβάστε ακόμη
Η MSC έγινε μέλος του συνασπισμού SEA-LNG για την χρήση εναλλακτικών καυσίμων
Πρατηριούχοι: Δεν ευθυνόμαστε για τις αυξήσεις στα καύσιμα (πίνακες)
UBS: Τι σημαίνει η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των ΗΠΑ σε AA+
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ