Με μια χρηματοδοτική ένεση 110 δισ. ευρώ προσπαθεί η γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία και τις επιχειρήσεις που ψυχορραγούν εν μέσω πανδημίας. Ο Μακρόν ο οποίος είχε αναγνωρίσει ότι η Γαλλία περνάει «δύσκολες στιγμές» και παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν είχε επαρκώς προετοιμαστεί από νωρίς για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει ανακοινώσει ότι παρατείνει τα μέτρα καραντίνας έως τις 11 Μαΐου.
110 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης στα 20 δισ στις μεγάλες εταιρείες
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι η Γαλλία θα αυξήσει το ποσό των μέτρων στήριξης. «Θα πάμε από τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο σχέδιο οικονομικής στήριξης, σε περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πακέτο περιέχει 20 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατεθούν για να βοηθηθούν μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Air France /KLM.
“Πρέπει να βοηθήσουμε την Air France και θα το πράξουμε εντός των αμέσως επόμενων ημερών”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι θα αποδεσμευθεί πακέτο 20 δισ. ευρώ για την υποστήριξη πληττόμενων από την κρίση επιχειρήσεων στη χώρα.
Η Air France KLM έχει εδώ και ημέρες ανακοινώσει ότι παρά τις περικοπές δαπανών για την αποτροπή του αντίκτυπου της κρίσης αναμένει ότι θα ξεμείνει από μετρητά το τρίτο τρίμηνο, αλλά αναφέρει ότι είναι πεπεισμένη πως η γαλλική και η ολλανδική κυβέρνηση θα υποστηρίξουν την εταιρεία. “Είναι πλέον σαφέστερο από ποτέ ότι είναι απαραίτητη η στήριξη από την ολλανδική και τη γαλλική κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών σε μετρητά και για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας μετά την κρίση”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Benjamin Smith.
Η χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σηματοδοτώντας τη χειρότερη απόδοσή της από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γαλλία παρουσίασε έξι συνεχείς μήνες εξασθένησης της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση.
Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση γύρω στο 9% το 2020 και δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ, αριθμοί που εάν επαληθευτούν θα αποτελέσουν τις χειρότερες επιδόσεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομία της ευρωζώνης κατά τη μεταπολεμική περίοδο.
Το πακέτο μέτρων
Η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, διογκώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα περιοριστικών μέτρων… επιδεινώνει τα δημοσιονομικά, σχολίασε ο ίδιος. Από τις 17 Μαρτίου, 67 εκατ. άνθρωποι στη Γαλλία κλήθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για επίσκεψη σε γιατρό ή ατομική σωματική άσκηση. Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε την περασμένη εβδομάδα το πακέτο μέτρων που στόχο έχει να απομακρύνει την οικονομία από το χείλος του γκρεμού.
Το πακέτο επιτρέπει σε εταιρίες να αναβάλουν την πληρωμή φόρων και μισθολογικών επιβαρύνσεων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των επιχειρήσεων και παράλληλα συστήνει ένα ταμείο αλληλεγγύης 7 δισ. ευρώ για τις πλέον ευπαθείς μικρές επιχειρήσεις.
Με 8 εκατ. εργαζομένων να λαμβάνουν κρατική επιδότηση ενώ έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, η κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα αυτό σε 24 δισ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ πριν από την παράταση του «λουκέτου».
Oι γαλλικές ασφαλιστικές εταιρίες διπλασιάζουν τη συνεισφορά τους σε αυτό το ταμείο αλληλεγγύης για μικρές επιχειρήσεις στα 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προσφέρουν 500 εκατ. ευρώ σε εκπτώσεις προς τους πελάτες τους ενώ θα συστήσουν επενδυτικό ταμείο 1,5 δισεκ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ενώ οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες έλαβαν το μήνυμα ότι χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθειες για να στηρίξουν την οικονομία, ο Λεμέρ δήλωσε ότι θα πιέσει τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να κάνουν περισσότερα. «Οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους», δήλωσε ο Λεμέρ.
15.000 τα θύματα του COVID-19
Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί πάνω από 100.000 κρούσματα κορονοϊού, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο COVID-19. Η Γαλλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από πανδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.