Η Αυστρία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό πολιτών της που πολέμησαν για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις μαχητών, καθώς δυτικές χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους να χειριστούν το ζήτημα της επιστροφής μαχητών.

Εκατοντάδες άνθρωποι φέρεται να είχαν φύγει από την Ευρώπη για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Με την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση να έχει περιοριστεί στο τελευταίο κομμάτι εδάφους, πολλοί ζήτησαν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Το υπουργικό συμβούλιο έστειλε ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο για προξενική συνδρομή στο οποίο καθίσταται σαφές πως μπορεί να αρνηθεί να τη δώσει σε πολίτες που αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη, ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση.

“Δεν θα υπάρξει στο μέλλον καμία βοήθεια για ανθρώπους που εντάσσονται σε μια τρομοκρατική οργάνωση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που συγκυβερνά με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων.

“Όποιος φεύγει από την Αυστρία για να δολοφονήσει, να βασανίσει ή να προβεί σε πράξεις εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων και όσων σκέπτονται διαφορετικά κάπου αλλού στον κόσμο, δεν δικαιούται τη βοήθεια της Αυστρίας”, πρόσθεσε. Απέφυγε να πει πώς θα εμποδιστούν οι άνθρωποι αυτοί από το να επιστρέψουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον περασμένο μήνα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να πάρουν πίσω περισσότερους από 800 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν συλληφθεί και να τους δικάσουν.

Όμως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντισταθεί στην πίεση να δεχθούν πολίτες που είχαν δηλώσει πίστη σε οργανώσεις οι οποίες είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν τη Δύση.

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και οι εταίροι τους στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα σε ένα σχέδιο για αφαίρεση της υπηκοότητας από Γερμανούς που πολέμησαν για το Ισλαμικό Κράτος.

Η Βρετανία ανακάλεσε τον περασμένο μήνα την υπηκοότητα μιας έφηβης που είχε φύγει από το Λονδίνο όταν ήταν 15 ετών προκειμένου να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Σαμίμα Μπεγκούμ βρέθηκε σε ένα στρατόπεδο κράτησης στη Συρία και η τύχη της πυροδότησε μια διαμάχη σχετικά με τα επακόλουθα του να αφεθεί μια 19χρονη μητέρα με το παιδί ενός τζιχαντιστή μαχητή να φροντίσει μόνη τον εαυτό της σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ